Partnerbijdrage van

Handhaving in een digitale wereld

Column KBvG-voorzitter Michaël Brouwer | Van 22 tot en met 25 november 2021 vond in Dubai het 24e internationale congres van de Union Internationale des Huissiers de Justice (UIHJ) plaats. Hoewel mijn ticket klaar lag, kon ik er zelf helaas niet bij zijn wegens gezondheidsklachten. De Nederlandse gerechtsdeurwaarders waren desondanks goed vertegenwoordigd. Onder andere Oscar Jans, bestuurslid van de KBvG, Jona van Leeuwen, adviseur van de voorzitter van de UIHJ en Jos Uitdehaag, in eerste instantie nog secretaris van de UIHJ waren aanwezig bij dit belangrijke congres dat bezocht werd door meer dan 500 personen van over de hele wereld.

Delen:

Thema van het congres was Cyber Justice, New opportunities for the judicial officer. Alles stond dus in het teken van digitalisering en wat dit betekent voor de toekomst van ons ambt en onze rol als gerechtsdeurwaarder. We merken dagelijks al welke invloed digitalisering heeft: bij het leggen van een RDW-beslag, bij een digitale bankbevraging of een aanvraag uit het BRP. In de nabije toekomst zullen we steeds vaker te maken gaan krijgen met digitaal vermogen, zoals bitcoins en andere nieuwe, digitale vermogensbestanddelen. We zullen op dat vlak snel moeten leren meebewegen met de huidige ontwikkelingen, om te voorkomen dat dit soort nieuwe vermogensbestanddelen kunnen worden onttrokken aan beslagen.

De workshops van het congres die op dinsdag en woensdag werden georganiseerd, gingen dan ook over onderwerpen als ‘versnelling van de digitalisering van juridische systemen’ of ‘het profiel van de nieuwe generatie gerechtsdeurwaarders’ en ‘welke mensenrechten zijn verbonden met digitalisering’. Op woensdag werd het paradepaardje van het congres gepresenteerd: The Global Code of Digital Enforcement. In feite een ‘wetboek’ met best practices voor digitale handhaving. Jos Uitdehaag leidde de werkgroep die een jaar heeft gewerkt aan dit kunststuk, dat landen en organisaties handvatten biedt om nieuwe wetgeving te kunnen maken op het gebied van cyber justice.

Bij de verkiezingen die op donderdag plaatsvonden en door Jona van Leeuwen werden geleid was het in mijn ogen dan ook niet verwonderlijk dat Jos Uitdehaag is verkozen tot first vice-president van de UIHJ. We zijn ongelofelijk trots op Jos, dat hij als Nederlandse gerechtsdeurwaarder zo’n belangrijke positie inneemt in het internationale werkveld. Gefeliciteerd met deze benoeming Jos!

Met de Global Code of Digital Enforcement krijgen we de kans om de positie en rol van de gerechtsdeurwaarder in de digitale wereld nog verder te verankeren. Steeds snellere en verder gaande digitalisering is onvermijdelijk en met de Global Code hebben we een tool in handen waarmee we het belang van digitale handhaving binnen het Nederlandse rechtsbestel kunnen aantonen en verder tot ontwikkeling kunnen brengen.

Delen:

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is een publiekrechtelijke beroepsorganisatie (pbo) met een verordenende bevoegdheid krachtens de Grondwet. Alle in Nederland gevestigde gerechtsdeurwaarders, waarnemend gerechtsdeurwaarders en…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven