Hans Gaasbeek: ‘Kies mensenrechten als studiegebied’

Delen:

Hans Gaasbeek (Gaasbeek, Gaasbeek en Baadoudi) was als initiatiefnemer en coördinator nauw betrokken bij de organisatie van de Dag van de Bedreigde Advocaat, die op 24 januari wereldwijd werd gehouden. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt Gaasbeek terug op zijn studententijd.

Hans Gaasbeek (68) studeerde vanaf 1971 tot 1976 aan de Rijksuniversiteit Utrecht en studeerde strafrechtelijk af. Nu, aan het eind van zijn loopbaan, verleent hij vooral rechtsbijstand aan psychiatrische patiënten en behandelt hij mensenrechtenzaken. Hij trad voorheen als strafrechtsspecialist/sociaal advocaat op in strafzaken, met name voor minima. Hij is altijd verbonden geweest aan advocatenkantoor Gaasbeek, Gaasbeek en Baadoudi in Haarlem.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Ik vond het fijn om samen te werken in werkgroepen met medestudenten. Bij de strafrechtstudie aan het Pompe Instituut in Utrecht werden wij zeer maatschappijkritisch opgeleid. Dat heeft mij gevormd en daaraan bewaar ik goede herinneringen.
De allerslechtste herinnering was dat ik, zeer gemotiveerd om mij te verdiepen in het penitentiaire recht, met een medestudent moest samenwerken terwijl hij niks uitvoerde en daarna, aan het eind na onze door mij geregelde stage in de jeugdgevangenis ook nog schrijfangst bleek te hebben. Hij kreeg geen letter op papier. Eenmaal in deze situatie geraakt wist ik ook geen andere oplossing dan het stuk maar op enigerlei wijze zien af te ronden, tot mijn grote frustratie.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Mijn meest favoriete vak was internationaal recht. Ik herinner me nog dat we op excursies gingen naar Brussel en Straatsburg. Ik was toen erg onder de indruk van de steeds groeiende internationale samenwerking in Europa die toen nog in haar beginfase was.
Staatsrecht en administratief recht, zoals dat toen heette, daarentegen vond ik enorm droog en saai. Het hele gebied kon mij helemaal niet boeien. Nu veel meer eigenlijk.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Tijdens mijn studie was Toon Peeters, professor rechtspsychologie en strafrecht, een grote inspiratiebron. In het vak rechtspsychologie heb ik een eindwerkstuk gemaakt waar ik een 9 voor kreeg. Het ging over rechtsbijstand aan minderbedeelden, vanuit een rechtspsychologisch perspectief. Rechtsbijstand aan minderbedeelden is later mijn eigenlijke werk geworden. Voordien had ik nooit veel interesse in de advocatuur. Die interesse kreeg ik wel door de verdieping in de toenmalige en gewenste rechtsbijstandverlening in Nederland.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Achteraf zou ik eigenlijk wel hebben willen promoveren. Ik zou dan heel diep in een bepaalde materie hebben willen duiken en lange tijd aan de universiteit verbonden hebben willen zijn.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Doe werk waar je andere, minder kansrijke groepen mensen in de maatschappij werkelijk mee kan steunen. Dat werk geeft je heel veel energie, brengt je heel veel positiviteit en bevrediging en houdt je jong op de koop toe. Kies voor mensenrechten, burgerrechten, fundamentele rechten als studiegebied. En zet je dan als kundig en gemotiveerd jurist of advocaat met juridische middelen in voor een gebied dat je boeit, bijvoorbeeld een beter milieu, gelijke rechten voor iedereen, natuurbescherming, of zet je juridisch in tegen stelselmatige discriminatie. Of zet je anderszins in voor een vreedzame samenleving waarin macht, geld, economie, wapenindustrie van ondergeschikt belang zijn ten opzichte van het welzijn van burgers en een rechtvaardige samenleving. Ten slotte: bij scholen en universiteiten zou mensenrechtenonderwijs een hoofdvak moeten zijn.

Hans Gaasbeek is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

 

 

 

 

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: info@mr-studenten.nl.

 

 

 

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven