Hansko Broeksteeg (Radboud Universiteit) over plezier maken

Hansko Broeksteeg studeerde af in 1997. Nu, 30 jaar later, is hij hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

mrvdw Hansko Broeksteeg
Hansko Broeksteeg

Hansko Broeksteeg (48) studeerde tussen 1992 en 1997 aan de Universiteit Utrecht en studeerde af in het staats- en bestuursrecht, op de procedure van grondwetsherziening. Nu werkt hij als hoogleraar staatsrecht aan de Radboud Universiteit, in Nijmegen. 

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste herinnering was de vrijheid die je als student destijds had. Natuurlijk, we volgden wel colleges, maar het was ook een tijd van allerlei nevenactiviteiten en plezier maken. Ik kan mij niet eens echt slechte herinneringen voor de geest halen. Maar misschien heb ik de paar hertentamens die ik moest maken wel verdrongen.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Favoriet is niet zo moeilijk: staatsrecht natuurlijk. De wisselwerking tussen politiek en recht fascineert mij nu, dertig jaar later, nog steeds. Ik geef er veel plezier college over, omdat het staatsrecht enerzijds met de politiek meebeweegt, anderzijds duidelijke grenzen stelt. Met burgerlijk procesrecht had ik niet veel…

Wie was voor u een inspiratiebron?
Ik heb nog colleges gehad van de onlangs overleden hoogleraar staatsrecht Burkens, nog net voor zijn emeritaat. Dat waren inspirerende colleges. In die tijd werd Henk Kummeling benoemd tot hoogleraar staatsrecht; door zijn colleges ging het staatsrecht leven. De colleges waren actueel, inspirerend en amusant. Maar ik herinner mij ook de eerste hoorcolleges die ik bijwoonde van prof. Spruit, die fascinerend kon vertellen over Romeins recht. Dat opende mijn ogen voor de waarde van de rechtswetenschap.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Achteraf gezien zou ik een semester naar het buitenland zijn gegaan. Dat was in de jaren ’90 nog wat minder gebruikelijk dan nu. Maar als ik zie wat voor verrijking van de studie dat is voor studenten die ik daar nu over spreek, dan had ik dat, achteraf, tóch moeten doen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ik merk dat er steeds meer studenten zijn met stressklachten zelfs burn-outs. Het is echt niet nodig om twee masters te doen, vier stages te lopen en evenzoveel bestuursfuncties te vervullen. Haal liever goede cijfers en schrijf een mooie scriptie. En geniet vooral ook van de studie en het studentenleven.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven