Herman van der Meer: ‘Kwestie van volhouden’

Delen:

Herman van der Meer groot

“Het wordt een kwestie van volhouden, ook bij tegenslagen, die vast nog wel gaan komen.” Zo kijkt waarnemend rechtbankpresident Herman van der Meer (Rechtbank Noord-Nederland) naar de aanbevelingen van de onderzoekers van Berenschot in het rapport ‘Onderzoek rechtbank Noord-Nederland’.

Volgens de onderzoekers is bij medewerkers van de rechtbank Noord-Nederland sprake van een diep in de organisatie geworteld wantrouwen en een gevoel van sociale onveiligheid. Er is volgens Berenschot echter geen sprake van een angstcultuur.

De directe aanleiding voor het onderzoek was een artikel van 22 oktober op mr-online waarin rechtbankmedewerkers werden geciteerd die op het interne netwerk Intro klaagden over een onveilig werkklimaat, autoritair gedrag van leidinggevenden, gebrekkige communicatie en een angstcultuur. Binnen een week na het verschijnen van dit artikel stapte rechtbankpresident Maria van de Schepop op.

De onderzoekers constateren diep geworteld wantrouwen en gevoelens van sociale onveiligheid. Ze adviseren de rechtbank om te investeren in een transparante communicatie en open cultuur, en door te gaan met het bouwen van een veilige en professionele cultuur. Gaat dat werken?
Van der Meer: “We kennen allemaal wel het spreekwoord over de snelheden waarmee vertrouwen komt en gaat. Dit wordt dus een kwestie van volhouden, ook bij tegenslagen, die vast nog wel gaan komen. Het rapport laat zien dat er nog veel te winnen valt. Dat kan motiveren en inspireren om hier snel meters te maken. Daar zijn we ook al een tijdje mee bezig: ik zie in het rapport ook voldoende aanknopingspunten om de effecten daarvan voorzichtig te kunnen vaststellen. Je kunt ook redeneren: we komen van ver, dus het kan ook snel aanmerkelijk beter. Het is wel nodig dat het mensen overtuigt om zelf ook hiermee aan de slag te gaan. Alleen dan dringt het even diep in de organisatie door als nu met het wantrouwen het geval is.”

Wel een diep geworteld wantrouwen en gevoelens van sociale onveiligheid. Maar geen angstcultuur?
Van der Meer verwijst naar de wetenschappelijke definitie van ‘angstcultuur’ in het rapport. Daarin wordt angstcultuur omschreven als ‘een organisatiedisfunctie waarbij collectieve, belemmerende angst prominent aanwezig is en stelselmatig wordt ingezet om loyaliteit, gehoorzaamheid en inzet bij medewerkers af te dwingen’. “Op basis van die definitie is binnen de Rechtbank Noord-Nederland geen sprake van angstcultuur. Eerder voelde ik dat al aan door angstcultuur in een interview met Mr als ‘een groot woord’ te kwalificeren. Dat stond toen ook in de kop, en daar blijf ik bij.”

In datzelfde interview zegt u dat dat uw missie geslaagd is als er een onderzoeksrapport ligt dat door tachtig procent van de mensen als degelijk, eerlijk, nuttig en transparant wordt ervaren. Voldoet het rapport van Berenschot daaraan?
“De onderzoekers van Berenschot hebben mijns inziens een prestatie van formaat geleverd. Ze hebben, ondanks alle beperkingen door de coronapandemie, stipt op tijd een rapport geleverd dat volledige helderheid over de onderzoeksvragen biedt. In mijn aanbiedingsbrief aan alle medewerkers van de rechtbank heb ik dan ook opgemerkt dat de feiten nu vast staan.”

Hoe nu verder?
“Op de basis van dit grondige en overtuigende rapport gaan wij nu met elkaar aan de slag. Het rapport is gebaseerd op meer dan honderd gesprekken met ruim zeventig medewerkers (inclusief enkele oud-medewerkers) en duizenden pagina’s tekst. De opbrengst is voor mij herkenbaar en zonder meer bruikbaar om nu met elkaar mee aan de slag te gaan. Opmerkelijk vond ik ook nog dat de onderzoekers de betrokkenheid van de rechtbankmedewerkers roemen. De passie waarmee de medewerkers over hun werk spreken was hen in het bijzonder opgevallen.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven