Het Career Office helpt je bij je voorbereidingen een leuke baan te vinden

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Mireille Schouten, Inge Saat en Ellen Hiemstra

Ben je je aan het voorbereiden op je stage of loopbaan en heb je vragen, dan kun je bij het carrièrebureau van je faculteit terecht. We gingen op bezoek bij Mireille, Ellen en Inge van VU Career Office om erachter te komen waarvoor je allemaal bij hen terecht kunt.

Mireille Schouten, Ellen Hiemstra en Inge Saat van het Career Office van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU zien bijna dagelijks studenten criminologie en rechten.

Met wat voor soort vragen komen de studenten bij jullie?
Dat varieert van vragen over stagemogelijkheden en hoe ze een leuke stage kunnen vinden, tot de check van hun cv en/of brief.  Ook zijn studenten vaak benieuwd en/of zoekende naar mogelijkheden na hun afstuderen. Daarnaast kunnen ze een oefengesprek inplannen om een aankomend sollicitatiegesprek te oefenen.

Tijdens de gesprekken maken we gebruik van een voorbeeld-cv en voorbeeldbrief, voorbeeldvragen voor een sollicitatiegesprek. De studenten hebben hier vaak veel aan. Wat we ook vaak gebruiken is het zogenaamde Stappenplan dat we hebben opgesteld voor studenten om een beetje structuur aan te brengen in het proces om een leuke stage of eerste baan te vinden. Vaak komen studenten dan nog een keer terug om te bespreken waar ze in dit proces soms tegenaan lopen of waarover ze het nog eens willen hebben.

Wat organiseren jullie voor de studenten?
We organiseren diverse workshops (assessments, cv/brief) en evenementen voor de studenten. We verzorgen sollicitatietrainingen en organiseren evenementen zoals Meet the Court, waarbij je een kijkje achter de schermen neemt bij de Rechtbank en het Hof.

Twee keer per jaar organiseren we het traject Kickstart your Career, waarin studenten binnen een maand worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Dit traject bestaat uit vier workshops, waarin alle elementen die een sollicitatieprocedure succesvol maken, aan de orde komen. De reeks wordt afgesloten met een workshop waarvoor acht recruiters uit het juridische of criminologische werkveld worden uitgenodigd. Met deze recruiters voeren de studenten een oefengesprek. De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Ook stimuleren we studenten om praktijkervaring op te doen door hen stages, juridisch relevante bijbanen, vrijwilligerswerk en startersfuncties aan te bieden in de Career Portal. Op de Career Portal kunnen bedrijven en organisaties zichzelf presenteren middels een bedrijfspresentatie om zo nog meer ‘in the picture’ te komen van onze studenten en ze inzicht te geven in de diverse beroepsmogelijkheden na hun studie.

Wat kunnen jullie direct bij inloop bieden?
Studenten kunnen voor al deze onderwerpen bij ons terecht. Via onze Career Portal kunnen ze een afspraak met ons inplannen.

Zijn er bekende juristen die jullie aan een baan geholpen hebben?
Nee, die zijn er (nog) niet. Er loopt hier wel genoeg talent rond, dus wellicht is dat in de nabije toekomst anders. Overigens helpen wij studenten niet direct aan een baan. Dat doen ze vooral zelf. We begeleiden studenten wel graag tijdens het sollicitatieproces.

Welke tips hebben jullie voor rechtenstudenten?
Ga je op tijd oriënteren op je loopbaan en doe praktijkervaring op! Liefst zo vroeg mogelijk in de studie. Je hoeft nog geen concreet idee te hebben van welke baan je zou willen gaan doen, maar je kunt wel alvast nadenken welke richting je aanspreekt en welk werkveld je interessant lijkt. Als je daar wat meer idee bij hebt, kun je namelijk ook je extra-curriculaire activiteiten, zoals bijbaan of stage, daarop afstemmen. Ook kun je wat gerichter keuzes gaan maken tijdens je studie, zoals de keuze voor je minor, eventueel een studie in het buitenland en de keuze voor je master.

De Career Portal is een platform waar allerlei relevante informatie te vinden is voor studenten om zich optimaal voor te bereiden op hun loopbaan. Meer informatie over de activiteiten van het Career Office vind je op de website www.rechten.vu.nl/careeroffice.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top