Het komt wel goed met de markt

Delen:

Ik kon niet zo goed kiezen waar ik deze keer over zou bloggen. Weinig tijd maar wel 2 onderwerpen waar ik iets over wil melden. Laat ik kiezen voor het eerste, want in verband met het binnenkort uitkomen van de 1e OJ Index, ben ik nog meer dan gewoonlijk bezig met de marktomstandigheden voor zelfstandige (zzp) juristen en advocaten.

Van veel juristen uit ons netwerk hoor ik geluiden dat ze de indruk hebben dat de markt aantrekt. Navraag leert dat die indruk deels ontstaat doordat ze van collega’s horen dat deze vaker gebeld worden voor klussen. Een andere belangrijke bron zijn de diverse interim-bureaus waarmee men contact onderhoudt. Die zeggen namelijk allemaal dat het goed met ze gaat.

Wat dat laatste betreft. Ik gun de broeders en zusters uit uitzendland van harte en intredend herstel, maar de positieve geluiden zouden evengoed “window dressing” kunnen zijn. Ik beweer niet dat zo is, want dat weet ik echt niet. Ik kijk er echter naar in het licht van de ontwikkelingen bij de bureaus het afgelopen jaar. Heeft u in dit blad of elders nieuwsberichten aangetroffen over krimp van het personeelsbestand bij de bureaus?

Toch verminderden enkele van de bekende partijen het aantal consultants met 10-tallen procenten. Over een van de bekende bureaus (niet zo lang geleden verkocht) hoorde ik dat de moederorganisatie onder druk van tegenvallende resultaten in de ict-sector genoodzaakt is geweest om het aantal vestigingen in te krimpen. Al dan niet met zachte drang vertokken de consultants die de ruggengraat van de juridische praktijk vormden. Een lege huls (en een forse afschrijving) resteert. Het merk blijft bestaan maar heeft geen inhoud meer. Hetzelfde heb ik gehoord over de kleine juridische onderdelen van enkele grote multidisciplinaire spelers.

Het is een beperkte maar daarom niet minder gezonde vorm van Shake-Out die ongetwijfeld gaat leiden tot verdere toename van het aantal kleine juridische detachering / werving & selectiebureaus en freelance legal recruiters.

Deze ontwikkelingen doen vermoeden dat het slecht gaat met de juridische interim-markt. Ik heb echter nog niet vernomen dat collega’s uit ons netwerk hebben aangeklopt bij de voedselbank. Een aantal zullen ongetwijfeld afgelopen jaar hebben ingeleverd. De meeste die ik spreek laten echter nog steeds positieve geluiden horen. Zelf ben ik dan ook onverminderd positief over de toekomst van het ondernemerschap van juridische professionals. Het kabinet geeft me daarbij een prettig steuntje in de rug

Het komt allemaal ongetwijfeld goed.

Volgende week publiceren we de “OJ Index”, de resultaten van onze periodieke meting onder zzp juristen en advocaten in het hogere marktsegment. Ben benieuwd of de uitkomsten een daadwerkelijk marktherstel laten zien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven