Het OM komt naar je toe

Delen:

Eén van de steeds zeldzaam wordende geneugten van de strafrechtadvocatuur zijn de getuigenverhoren in het buitenland. Met een deftig woord ook wel rogatoire commissies genoemd. Tegenwoordig vinden de meeste verhoren met getuigen in verre oorden plaats middels het ‘telehoren’, maar af en toe duikt er een getuige op in een oord dat op technologisch gebied nog achter loopt.

Zo ook het zonnige Bonaire alwaar ik een aantal dagen onder de wuivende palmen mocht doorbrengen. In het gezelschap bevinden zich naast de advocaten van de medeverdachten ook een rechter-commissaris, een griffier en een officier van justitie. Tijdens het verblijf wordt in de regel gezamenlijk opgetrokken en dat leidt tot vaak zinvolle gesprekken over het vak en de rechtspraak. Uiteraard worden de misstanden en het wederzijdse onbegrip aan de kaak gesteld, maar er wordt ook gesproken over hoe het beter kan. Door niet telkens tegenover elkaar te staan maar door naar elkaar te luisteren, kan de kwaliteit alleen maar verbeterd worden. Vroeger sprak je officieren en rechters op de gang of in de kantine van het gerechtsgebouw, hetgeen thans ondenkbaar is geworden. Een gemiste kans, gezien het goede gevoel dat overleg, waar ook ter wereld, teweeg brengt. We zijn en blijven per slot van rekening allemaal mensen.

In dat kader was is afgelopen week bij een door het OM georganiseerde bijeenkomst over de in te voeren ‘verkeerstoren++’. Een speciale afdeling bestaande uit mensen van zowel de staande als de zittende macht met als doel de zitting efficiënter te laten verlopen. Een goed plan, want met name het OM licht de laatste tijd nog al onder vuur wegens een opeenstapeling van organisatorische fouten waardoor zaken geen doorgang kunnen vinden. Hiervoor was ook een redelijk aantal advocaten uit het hele land uitgenodigd. Nodig nooit teveel advocaten uit, want een ieder wil zijn zegje doen, maar er werden goede suggesties te berde gebracht. Blijven klagen dat het niet goed is, schiet niet op, meedenken hoe het proces te verbeteren wel. Niet alleen door onderlinge samenwerking binnen de advocatuur, maar ook met de andere ketenpartners, kunnen de bezuinigingen het hoofd worden geboden.

Wat dat laatste betreft kan de advocatuur voorlopig weer rustig slapen. De eerste kamer heeft de bezuinigingsvoorstellen van Staatssecretaris Teeven geblokkeerd. ‘Kop d’r veur!’

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven