Hier al eens over nagedacht? Wetgevingstraineeship

Delen:

Vedat Apaydin (25) heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Leiden en is per september 2017 begonnen als wetgevingstrainee bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We vroegen hem daar iets meer over te vertellen.

Kun je iets meer vertellen over dit traineeship?
Het traineeship is een programma van de Rijksoverheid waarbij je wordt aangesteld bij een ministerie, de Raad van State of de Tweede Kamer. Naast je werk als wetgevingsjurist, volg je een duale juridische post-masteropleiding aan de Academie voor Wetgeving. Het traineeship is een uitdagend begin van een juridische carrière. Het programma biedt een bijzondere wisselwerking tussen praktijk en theorie.

Hoe ben je er terechtgekomen?
Tijdens mijn master heb ik me georiënteerd op de arbeidsmarkt door verschillende stages te lopen en open dagen bij te wonen. Na een inhousedag van de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen te hebben bijgewoond, heb ik besloten om deel te nemen aan de selectieprocedure.

Waarom heb je hiervoor gekozen?
Gedurende mijn studie heb ik altijd een bijzondere interesse gehad voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Werken binnen een politiek-bestuurlijke setting waarbij je kunt bijdragen aan het algemeen belang, was voor mij een grote drijfveer om te kiezen voor dit traineeship.

Kun je wat vertellen over de werkzaamheden van een wetgevingsjurist?
Een wetgevingsjurist houdt zich bezig met het schrijven en aanpassen van wet- en regelgeving. Als wetgevingsjurist ben je vanaf de voorbereiding tot en met de publicatie verantwoordelijk voor het wetgevingsproduct. Wetgeving is een creatief en uitdagend proces waarbij je veel samenwerkt met anderen om tot oplossingen te komen voor maatschappelijke problemen.

Wat is je meest bijzondere ervaring tot nu toe?
Als onderdeel van het traineeship lopen alle trainees twee stages. Trainees die werkzaam zijn bij een ministerie gaan op stage bij de Tweede Kamer. Daarnaast mogen de trainees een tweede stageruimte invullen naar eigen keuze. Mijn stageruimte heb ik ingevuld door stage te lopen bij de Afdeling advisering van de Raad van State. Een bijzondere ervaring tijdens mijn stage bij de Raad van State was het bijwonen van een vergadering van de Afdeling advisering op het Binnenhof.

Je werkt bij de juridische directie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wat maakt dit ministerie een leuke werkgever?
Het ministerie houdt zich bezig met relevante onderwerpen die tot de verbeelding spreken. De dossiers zijn vaak politiek gevoelig. Dat maakt het werk vaak erg interessant. Er heerst daarnaast een prettige sfeer op de werkvloer. Het ministerie biedt bovendien veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen door het volgen van aanvullende opleidingen.

Wat is jouw gouden tip aan ambitieuze studenten?
Het is heel belangrijk dat je je als student goed oriënteert op de arbeidsmarkt om erachter te komen wat je leuk vindt en wat goed bij je past. Kijk goed rond, loop stages en woon inhousedagen bij.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven