Hoe is het? Ja druk! – Wat als we daar nu lekker mee stoppen?

Hoe is het? Ja druk! En hoe vaak hoor je de vraag ‘druk zeker?’ direct volgend op hoe is het? Bijna iedereen beantwoordt deze vraag bevestigend, soms zelfs automatisch, met als gevolg dat druk zijn de standaard is geworden. Wat als we daar nu lekker mee stoppen?

Delen:

beeld: Depositphotos

Is het fijn om druk te zijn? Soms wel. Even hard werken om iets af te krijgen. Een deadline die ervoor zorgt dat je toch net wat harder je best doen. Maar continu druk zijn is niet prettig, niet nodig en niet wenselijk. 

De invulling van het woord druk is wellicht ook mee verschoven met de maatschappelijke trend om druk te zijn. Doordat het zo gewoon is om druk te zijn, geef je snel met ‘ja’ antwoord, terwijl je soms gewoon een gezonde hoeveelheid werk hebt liggen. Dit komt ook doordat we druk zijn gelijkstellen aan succesvol zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. Toch is de koppeling van niet druk zijn naar lui of niet ambitieus snel gemaakt in het menselijk brein. Als je wel eens ‘nee’ zegt op de vraag, herken je vast de reactie als; ‘oooh wat fijn, dat zou ik ook wel eens willen’ maar dan altijd met een ondertoon of blik waardoor je gaat twijfelen aan jezelf: doe ik iets verkeerd dat ik het niet druk heb?  

Maar, eyeopener: je hebt druk zijn niet nodig om erbij te horen. Zoals Adam Grant heeft verwoord: “A busy life is not a symbol of status. It’s a symptom of trying to do too much for too many people.” (Twitter: @AdamMGrant, Apr 28, 2023). Ook kan het dus zijn dat de drukte eigenlijk wel meevalt, maar dat je gewoon ‘ja’ zegt omdat het de maatschappelijke standaard is geworden. En dan ga je er vanzelf in geloven. 

Dus laten we allemaal lekker stoppen met bevestigend beantwoorden van de druk-vraag. Dan vergaat de wereld niet, creëren we niet onze eigen verplichting tot druk zijn en staan we allemaal een stuk relaxter in het leven. Stel de vraag ook zelf niet te pas en te onpas, anders hou je dit verknipte statussymbool in stand. Natuurlijk, soms zie je een collega overlopen en is het goed om hier even op door te vragen. En als je het écht altijd druk hebt, besef dan dat jij de enige bent die hier verandering in zal kunnen aanbrengen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven