Hoe onderhandel je als starter?

Je eerste baan is bijna binnen en je wil graag snel en enthousiast van start. Dan moet je onder andere goed onderhandelen over je salaris. Bereid je goed voor om de best mogelijke beloning te bespreken.

Delen:

foto: Depositphotos

Salarisgesprekken. Zelfs voor mensen die al wat langer meedraaien op de arbeidsmarkt zijn ze moeilijk. Als je begint aan je eerste baan is álles nieuw, dus ook het bespreken van je beloning. Hieronder een paar tips en aandachtspunten.

Denk nu al aan je toekomst

Je eerste baan is best spannend, je gaat tenslotte een nieuwe fase in je nog jonge leven in. Vergeet door de spanning van dit avontuur niet om het onderwerp salaris aan te snijden. Ga niet zomaar akkoord met alles wat jou contractueel wordt voorgeschoteld. Volgens financieel adviseur Paul van der Kwast mag je nooit vergeten dat die werkgever jou graag wil hebben en jou dus gewoon een marktconform salaris moet betalen. Onderhandel daarom professioneel en zakelijk over je eerste salaris. Bedenk ook dat je eerste salaris flinke implicaties heeft voor je verdere carrière. Hoe hoger je nú inzet, hoe beter je toekomstige groeikansen. En hoe hoger je huidige salaris, hoe sterker je onderhandelingspositie bij een toekomstige werkgever.

Bereid je voor

Ook de termen die met een salaris te maken hebben, zijn voor jou nieuw. Neem het flinke verschil tussen bruto- en nettosalaris; het geadverteerde brutosalaris in de vacature klinkt misschien mooi, maar voor jou telt wat je na betaling van premies e.d. onderaan de streep overhoudt. Het is cruciaal dat je je rechten en plichten kent voordat je het salarisgesprek ingaat. Ook kan het geen kwaad om vooraf een cursus onderhandelen te volgen. Als het goed is heb je die snel terugverdiend.

Weet je waarde

Met feiten onderbouw je het beste je loonverwachtingen. Vraag om je heen wat andere starters zoal verdienen in een soortgelijke functie. Check ook vacatures voor jouw functie bij andere werkgevers. Nog sneller is het om even het salariskompas erbij te pakken. Daar ontdek je aan de hand van een aantal vragen direct of je wel genoeg gaat verdienen. Als je met een realistische looneis het gesprek in gaat, is de kans groter dat je krijgt wat je wilt en waar je recht op hebt.

Wat zegt je cao?

Als jouw functie onder een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) valt dan staat er in de vacaturetekst ongetwijfeld een salarisschaal vermeld. Daarin is vastgesteld hoeveel salaris je krijgt voor deze functie op basis van je werkervaring. Je kunt over die schaal niet onderhandelen, die is nu eenmaal vastgelegd in je cao. Wel valt er te praten over de hoogte van de trede waarop je instapt. Elke salarisschaal heeft een aantal treden (ook wel salarisnummers of salaristreden). Bij iedere trede hoort een ander brutosalaris. Start je bij een werkgever, dan krijg je het salaris dat bij de laagste trede van je salarisschaal hoort. Ieder jaar kun je een treetje klimmen, totdat je de hoogste trede in je schaal hebt bereikt. Maar als je niet ‘op 0’ wilt beginnen, kun je daar andere afspraken over maken.

Startende vrouw?

Let als vrouw extra scherp op het voorgestelde salaris. Wat hoewel de loonkloof tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren kleiner is geworden, loop jij als vrouw nog altijd een grote kans minder te gaan verdienen dan een mannelijke starter. Wees niet te bescheiden in de onderhandelingen. ‘Vraag erom!’, adviseert beloningsexpert Killian Wawoe.

Bereid je goed voor voordat je het gesprek in gaat en kijk via het salariskompas wat anderen verdienen in een soortgelijke functie.

Dit artikel is verzorgd door Intermediair.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven