Hoeveel zekerheid heb je nodig? (voor jezelf beginnen 5)

Delen:

Ik heb echt heel leuk werk! Ten minste dat vind ik zelf. Voor veel advocaten en bedrijfsjuristen is een gesprek bij het Netwerk van OndernemendeJuristen namelijk een van de eerste stappen naar zelfstandig ondernemerschap. Ik ontmoet dus dagelijks mensen met een plan, geïnspireerde mensen.

Maar hoe goed ze ook zijn en hoe zelfverzekerd ze ook overkomen. Allemaal worstelen ze met hetzelfde. Het loslaten van dat wat jaren zekerheid en veiligheid heeft gegeven. Voor de een veel moeilijker dan voor de ander.

Voor ik aan mijn blogpost begin, vraag ik vaak in het OJ netwerk of mensen nog special requests hebben. Het feit dat deze aflevering gaat over zekerheid, komt door een van een van de juristen die ik in het kader van het bovenstaande ontmoet heb: Marleen de Kock. Ze leverde zelfs een bijdrage voor deze blogpost. Zie hieronder.

Vrijheid: HET grote voordeel van werken als zelfstandige. Gaan en staan waar je wil, zolang je maar je projecten naar tevredenheid van de klant uitvoert. Een koud kunstje voor jou als door en door getrainde ervaren juridische professional. Een lang project afgerond? We kunnen rustig een paar weken vrijaf nemen, voor we ons in het volgende ‘hoog complexe/laag routine’ werk storten.

En als het loopt dan verdien je als zelfstandig jurist best goed. Sommigen zeggen zelfs: “prima”, hoewel dat uiteraard zeer afhankelijk is van je referentiekader. Het niveau van een partner in de advocatuur haal je niet, maar misschien wel dat van een senior medewerker bij een van de grote kantoren als je het goed doet en op dezelfde terreinen actief bent. Dat ligt trouwens heel anders als je vooral voor gemeentes werkt. Dan mag je “these days” soms blij zijn met de omzet van een stukadoor. Moet je wel nog even je oude dag voorzieningen regelen en hopen dat je niet ziek wordt, maar who cares. Dat overkomt jou toch niet?

Wat geeft nou dat gevoel van vrijheid? Is daar niet een gevoel van “zekerheid” voor nodig? Voor velen wel zou ik zeggen. Is het dan toch die spaarrekening? Ik houd zelf enorm van mooie spullen, dingen leren, belevenissen maken, lekker eten en  anderen veel kadootjes geven. Daarvoor is geld nodig. In mijn geval soms (te) veel geld. 

Nu kan ik dat wel rationeel relativeren. In the end is geld ook maar een aantal cijfertjes op een bankafschrift. Het doodshemd kent geen zakken… De beste dingen in het leven zijn niet in geld uit te drukken… En meer van dat soort cliche’s. Hoeveel heb je nodig om je zeker te voelen? Is 10.000 euro voldoende of moet je toch echt aan 50.000 euro of een paar ton gaan denken? 

Is er iets anders waar we zekerheid uit kunnen halen? Uit onze relaties met klanten? Want we doen natuurlijk ons best om te zorgen dat onze klanten ons deskundige, flexibele juristen vinden. En vooral ook zo’n leuk interessant betrokken mens. Echt een aanwinst voor het team. Right: allemaal waar, maar hoe zeer we het ook menen en genieten van onze contacten met de klant en haar/zijn medewerkers, met zekerheid heeft dat natuurlijk niets te maken. Die alleen hangt samen met het vertrouwen en liever nog de wetenschap dat we een volgende keer weer gevraagd worden. Maar ja, managers komen en gaan, afdelingen veranderen, processen worden aangepast…

Het helpt natuurlijk wel een beetje. Geld en vaste klanten. Als je er genoeg van hebt dan heb je ongetwijfeld sneller het gevoel dat het wel goed komt met dat zelfstandig ondernemerschap van je. Maar is dat genoeg? Kun je uit die externe omstandigheden voldoende zekerheid voor jezelf halen om de stap te zetten, om met vertrouwen voor jezelf te beginnen?

Ik beraad mij op verder op het recept van de succesformule….ik houd u op de hoogte!

De zekerheidsvraag stellen is ‘m beantwoorden denk ik. Geld en klanten geven wat comfort als je start, maar hoeveel moet je ervan hebben om jezelf over de drempel te helpen? Kun je daarin iets goed of fout doen? Is er een maatstaf of benchmark voor?

Natuurlijk ben je dom bezig als je in het diepe springt zonder je huiswerk goed te doen. Maar als elke ondernemer was gaan zitten wachten tot hij EN geld EN klanten had voor hij voor zichzelf begon … Juist ja, je snapt wat ik bedoel. Dan zou er trouwens ook geen Netwerk van OndernemendeJuristen bestaan, maar dat terzijde.

Er is maar een oplossing. Laat dat hele zekerheidsgevoel los! En wel nu meteen. Er is geen zekerheid. Nooit.

Verken de markt, praat met potentiele klanten. Maak een plan. Ga naar een bank en leen wat als dat nodig is om het een paar maanden te kunnen uitzingen en ga gewoon keihard aan de slag.

De enige zekerheid die je hebt is dat als je het niet doet, het in ieder geval geen succes wordt.

Hoe erg is dat?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven