Hoogleraar Nicola Jägers: Mensenrechten vaak gebruikt voor politiek gewin

Volksvertegenwoordigers koppelen meer dan vroeger mensenrechten aan grote vraagstukken als vaccinaties, het tekort aan betaalbare woningen, vluchtelingen of de klimaatcrisis, zegt hoogleraar internationale mensenrechten Nicola Jägers. Maar zij vindt ook dat deze rechten worden bedreigd doordat politici ze voor hun eigen karretje spannen.

Delen:

Op 10 december is de dag van de Internationale Mensenrechten, uitgeroepen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens in 1948. Daarom vindt op die dag de 25e uitreiking van de Max van der Stoelprijs van Tilburg University plaats. In dat kader interviewde Tilburg University hoogleraar internationale mensenrechten Nicola Jägers over de noodzaak van de bescherming van de mensenrechten. Internationale mensenrechten zijn een wapen tegen overheden, stelt zij. “Het gaat dan ten diepste om menselijke waardigheid. Uit deze stam van de Universele Verklaring, zijn veel takken ontsproten, voor vrouwen- en gehandicaptenrechten bijvoorbeeld. En er kwamen verfijningen door toezicht op nationaal en internationaal niveau. Mensenrechten leken onaantastbaar en vanzelfsprekend onder de schaduw van de oorlog. Maar ons geheugen is kort.” Ze pleit onder meer voor een actievere en waakzame houding van Nederland in het buitenlandbeleid en voor meer educatie.
Wil je meer weten over het event op Tilburg University en erbij zijn? Kijk dan op de website van de universiteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven