‘Huidige generatie krijgt te weinig ruimte voor algemene vorming’

Delen:

Egbert Dommering studeerde in jaren zestig rechten aan de Universiteit van Amsterdam (doctoraal privaatrecht 1968). De advocatentijd was net als de studententijd, een periode van verandering. “Ik heb de opkomst van het bestuursrecht, het consumentenrecht, het Europese recht en media- en telecommunicatierecht meegemaakt.”

Dommering was lid van het intellectuele en zeer kleurrijke dispuut Breero, “genoemd naar de 17e eeuwse toneelschrijver Brederode. Op de foto kun je zien hoe wij als eerstejaars van het dispuut in 1961 het van Heutzmonument aan de Amsterdamse Apollolaan bezetten. Het was een protestactie tegen het verbod van burgemeester Van Hall aan het Amsterdamse Studenten Toneel het toneelstuk van Slauerhoff Jan Peterszoon Coen op te voeren. Dat was ten tijde van de zogenaamde Nieuw Guinea-crisis, toen Nederland nog het restant van de Indische kolonie probeerde te redden. Een toneelstuk over de kolonist Coen zou op dat moment maar herrie in de stad geven. We zijn bezig een portret van Brederode over het portret van Van Heutz heen te hangen. Ik was advocaat bij het cassatiekantoor Buruma & Maris in Den Haag van 1968-1995, daarna bij Stibbe en later bij Brinkhof in Amsterdam tot 2014. Vanaf de jaren tachtig was een belangrijk deel van mijn praktijk media, telecommunicatie en internet, waar ik altijd ‘in de frontlinie’ werkte. Vanaf 1988 was ik ook hoogleraar Informatierecht aan de UvA.”

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De beste is de intellectuele vrijheid, de slechtste de groentijd bij het corps.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Favoriet was rechtsfilosofie bij Langemeier, minst favoriet Romeins recht bij Hoetink.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Inspiratiebronnen waren Pitlo privaatrecht, Enschedé strafrecht, Van der Hoeven staatsrecht en Langemeier rechtsfilosofie.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik vind het nog altijd goed dat ik andere wetenschappelijke disciplines (filosofie, criminologie) heb gekozen en daarnaast de basisbeginselen van privaatrecht, strafrecht en staats- en bestuursrecht heb geleerd. Al mijn juridische specialisaties heb ik in de praktijk geleerd en dat ging makkelijk, omdat ik de algemene beginselen zo goed beheerste. Een citaat uit het interview met mij in de bundel van Van Dunné Ex Tunc ex Nunc (1990): “Het is belangrijk dat je ze beheerst en dat je dat overzicht hebt omdat je voor het oplossen van problemen altijd weer terug moet naar algemene doctrines. Want anders blijf je maar bezig met een schroef ergens in te draaien, terwijl je terug moet naar de bouwtekening om te kijken of het gaatje niet ergens anders moet zitten.”

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ik bewonder hun kennis van het Engels meer dan hun kennis van het recht. Ik vind dat ze meer kennis van de beginselen van het recht en andere disciplines moeten hebben. Maar ik realiseer mij dat het Masterprogramma te overladen en eigenlijk een jaar tekort is, zodat er te weinig ruimte is voor algemene vorming. Maar ik stam uit de tijd dat we alleen maar vrijheid hadden en niet eens een scriptie hoefden te schrijven. Ik heb er wel een vorm van conceptueel denken aan overgehouden die in al mijn publicaties doorklinkt. Dat komt natuurlijk ook doordat ik een tijd in de cassatiepraktijk heb gezeten. Dat heeft me geleerd tegen iedere redenering in te denken. Dus: ’Durf te denken!’ om met Kant te spreken.

Egbert Dommering is dezer dagen Mr. van de week op www.mr-online.nl.

Heb je suggesties voor deze rubriek, mail dan naar: studenten@mr-magazine.nl.

   

(foto Cassander Eeftinck Schattekerke)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven