Ideetje voor na je studie: thrillers schrijven

Delen:

Je hebt je natuurlijk al verdiept in wat je straks allemaal met je rechtenstudie kunt gaan doen. Een minder conventionele invulling is… auteur worden. Agnes Bazuin is jurist bij de Raad voor de rechtspraak/ Landelijk Bureau Vakinhoud rechtspraak en besloot een paar jaar geleden deze functie te combineren met het auteurschap.

Onlangs verscheen haar eerste boek, ‘In cirkels’. Een thriller over een jonge rechter, Anna Wijsman, die in een zenuwslopend kat-en-muis-spel belandt.  ‘In cirkels’ is niet alleen een spannend verhaal maar gaat ook over de innerlijke strijd van de hoofdpersoon.

Waarom besloot u een boek te schrijven?
Schrijven is voor mij plezier hebben en creatief bezig zijn. Het leukste aan het schrijven van een thriller is het gepuzzel. Dit gepuzzel was ook de reden dat ik voor de studie rechten heb gekozen. Het geeft me ook een kik als ik bedenk dat ik iets creëer waar andere mensen plezier aan beleven. Als ik de recensies op mijn website lees, dan ben ik daar wel aardig in geslaagd. Ik heb voor dit genre gekozen omdat ik zelf graag thrillers lees. Zo blijf ik dicht bij mezelf en dat schrijft een stuk makkelijker.

Waar haalde u uw inspiratie uit?
De inspiratie voor ‘In cirkels’ komt deels uit mijn eigen leven: vrienden/familie, vakanties, brainwaves tijdens wandelingen in de natuur en tijdens het sporten. Natuurlijk heeft ook een gezonde portie verbeeldingskracht niet ontbroken. Ik observeer veel en heb altijd een notitieboekje bij me waar ik mijn ideeën in kan opschrijven.

Is dit vooral voor juristen een leuk boek of vooral voor de ‘algemene lezer’?
‘In cirkels’ is geschikt voor iedereen die van een spannend verhaal houdt, jurist en niet jurist.

Zou u dit verhaal ook zonder uw juridische achtergrond geschreven kunnen hebben?
Enige juridische achtergrond is wel handig, maar geen vereiste. Wel vind ik het belangrijk dat de juridische processen die ik beschrijf ook feitelijk kloppen.

Hoe combineert u het schrijven met uw functie bij de Raad voor de rechtspraak?
Ik werk fulltime, dus het schrijven doe ik vooral in de avonduren en in de weekenden. Om ‘In cirkels’ af te schrijven heb ik in de zomer van 2018 drie maanden verlof opgenomen. In die tijd heb ik veel meters kunnen maken met als resultaat dat ik mijn manuscript aan het einde van mijn verlof naar de redacteur kon sturen.

Was het (verder) moeilijk een boek te schrijven? Hoe lang heeft u erover gedaan?
Moeilijk? Niet echt. Begin en schrijf, schrappen kan altijd. Niet alles wat je schrijft hoeft gelijk raak/perfect te zijn. Als je eenmaal bezig bent komen nieuwe ideeën vaak vanzelf. En ja, soms had ik geen inspiratie. Dat is dan even zo. Ik heb het manuscript meerdere malen een tijd laten liggen zodat ik er daarna met een frisse blik naar kon kijken. Dat werkt uitstekend. Al met al heb ik er anderhalf jaar over gedaan.

Bent u al (met de voorbereidingen van) een volgend boek bezig?
Ja, een tweede boek is in aantocht. Het is een thriller en speelt zich, net als ‘In cirkels’, in de juridische wereld af.

Wat zijn uw drie favoriete boeken (uw eigen boek niet meetellend)?
Mag ik er ook iets meer noemen?

  1. Wie zint op wraak (Bo Svernstrom): dit boek leg je niet zo makkelijk weg.
  2. Zijn bloedige plan (Robert Macrae): zeer intrigerend en interessant, zeker voor juristen.
  3. IJsengel (Nathalie Pagie): een zeer verdienstelijke Nederlandse schrijfster.
  4. Lazarus (Lars Kepler): briljant geschreven en bloedstollend.
  5. Belofte maakt schuld (Sarah Pinsborough): super spannend.

Is het boek ook in e-book te verkrijgen?
‘In cirkels’ is niet als e-book verkrijgbaar. Mijn tweede boek zal waarschijnlijk wel als e-book ter beschikking worden gesteld.

Meer informatie/ vragen?
www.thrillerincirkels.nl 
info@thrillerincirkels.nl

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven