‘Ik ben meer van laarzen in de modder en daarna lang achter de beeldschermen’

Marcel Middelkamp, hbo-jurist bij milieu-adviesbureau Middelkamp in Almelo, stond de Stichting Varkens in Nood bij in een milieuzaak, bij het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Marcel Middelkamp 'toen'

Marcel Middelkamp 57, studeerde in 1994 aan de Rijkshogeschool IJsselland af in bestuursrecht milieukunde en deed een kort jaar Nederlands recht aan de Open Universiteit. Nu, vele jaren later, werkt hij als juridisch adviseur bij milieu-adviesbureau Middelkamp in Almelo. Hij verleent rechtsbijstand op het gebied van onder meer bouwvergunningen, bestemmingsplannen en milieuvergunningen.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
De korte periode Nederlands recht aan de Open Universiteit was voor mij te saai om voort te zetten. De hbo-rechten die eraan vooraf ging was actueler, pakkender en boeiender. Daar was ik aan gewend. De theorie werd dagelijks met praktijkzaken doorspekt. Stages, het juridisch werkveld in. Arrondissementsparket in Noord-Holland, gemeente Haarlem en Milieudienst Rijnmond. Met handhavers het veld in, op jacht naar overtredingen en milieumisdrijven. Prikken door antwoorden van milieucriminelen, dat soort werk. Dat leer je op de hbo-opleiding. Dat miste ik op de universiteit. Ik ben meer van laarzen in de modder en daarna lang achter de beeldschermen.

Wat was uw meest en wat uw minst favoriete vak?
Op de universiteit was privaatrecht niet mijn favoriet. Bestuursrecht en milieuwetten wel. En ingewikkelde zaken; ook mooi.

Wie was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Juristen van het ministerie, die als docent milieuboevenzaken uit het werkveld als voorbeeld gebruikten. Die uitlegden hoe het eraan toeging. Ze brachten je de kneepjes van het vak bij. Met concrete zaken om uit te werken. “Jij, jij hoeft niet naar de universiteit”, vertelde een van die docenten. Hmm, dat blijft nog steeds knagen, ik weet niet waarom.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik had eerder ‘projectontwikkelaar’ op mijn cv moeten bijschrijven. Ik heb onlangs 11.000 m2 grond gekocht en probeer er achttien betaalbare kleine huizen te realiseren voor studenten en starters. Bureaucratie houdt dit soort bouwprojecten helaas nog tegen en schaadt zo de huidige generatie studenten en starters. Dat moet anders. Maar ik maak een begin om de bureaucratie te doorbreken.  Maar eens kijken hoe dat uitpakt. Waarom mogen mensen met een dikke portemonnee wel in het buitengebied wonen en starters en studenten niet.

Marcel Middelkamp ‘nu’
(foto: Carlo ter Ellen)

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Wees kritisch, blijf vragen stellen, tot vervelens toe, en blijf proberen. Is niet erg. Daar word je sterk van en je cliënten vinden het prachtig. Neem van niemand iets aan voor waarheid. Ook van de Raad van State niet. Ik heb twee keer een Staatraad gewraakt. Wees daar niet bang over. Maak eigen checklists en gebruik die in de praktijk bij het opstellen van processtukken. Heb ik als piloot geleerd. Print je brieven uit en kijk er een dag later nog eens naar. Op welke punten zou de ander er gaten in kunnen schieten? En onderzoek die punten. Zet je casus nog eens geheel op z’n kop. Zorg dat je je bewijs goed op orde hebt. Maak gebruik van deurwaarders ECLI:NL:RVS:2007:BA6027.  Dat soort dingen. Bestuursrecht is prachtig. The sky is the limit.

Marcel Middelkamp is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl