In gesprek met Corina van Assen, advocaat bij RP Advocatuur

Delen:

Corina van AssenCorina van Assen is gespecialiseerd letselschadeadvocaat (LSA) bij RP Advocatuur. Een kantoor met een unieke werkwijze: “Wij bezoeken onze cliënten voor een bespreking thuis of op de zaak. En wel wanneer het hen uitkomt. Dat scheelt onze cliënten kostbare tijd.”

Wat is uw achtergrond?

Ik heb Nederlands Recht gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ik ben afgestudeerd in het aansprakelijkheidsrecht. Na mijn afstuderen ben ik meteen het letselschade vak ingerold en sinds 2006 ben ik gespecialiseerd letselschadeadvocaat (LSA).

Wat is uw rol binnen RP Advocatuur?

Ik verricht werkzaamheden op het gebied van verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht. Het behartigen van de belangen van slachtoffers na een ongeval is daar onderdeel van. Werkgevers van slachtoffers sta ik bij in het kader van loonregres (verhalen doorbetaalde salaris op aansprakelijke partij). Daarnaast sta ik ondernemers bij wanneer zij niet (goed) verzekerd zijn of een hoog eigen risico op de polis hebben. Naast mijn vakinhoudelijke werk, houd ik mij bezig met verschillende vormen van acquisitie, waaronder social media.

Wat is de kracht van het kantoor?

De unieke werkwijze van ons kantoor is dat wij onze cliënten voor een bespreking thuis of op de zaak bezoeken. En wel wanneer het hen uitkomt. Dat scheelt onze cliënten kostbare tijd. Een veel gehoorde klacht is dat advocaten duur zijn. Vooral particulieren en MKB’ers hebben in tijden van crisis niet de behoefte om voor het dure pand of de grote auto van de advocaat te betalen. Toen wij begin vorig jaar startten met ons kantoor, wilden we daar op inspelen. Om de kosten te drukken hebben wij ervoor gekozen om vanuit huis te werken in plaats vanuit een duur kantoorpand. Wij kunnen daardoor onze kosten zo laag mogelijk houden, hetgeen onze cliënten terugzien op de factuur. Overigens wordt niet ingeboet aan kwaliteit. Mijn collega en ik zijn beiden zeer deskundig en ervaren advocaten, welke ervaring wij hebben opgedaan bij zowel grote als minder grote kantoren in de regio. Bovendien bevordert onze werkwijze het persoonlijke contact tussen ons en onze cliënten. Dat maakt ons werk nog leuker.

Daarnaast vullen onze rechtsgebieden arbeidsrecht, ondernemingsrecht en aansprakelijkheidsrecht elkaar mooi aan. In de praktijk kunnen wij heel gemakkelijk een beroep doen op elkaars expertise.

Onze werkwijze spreekt een grote groep mensen aan. Onze cliënten zijn dan ook zeer tevreden.

Wat zijn relevante marktontwikkelingen op het gebied van letselschade?

No cure no pay
Per 1 januari 2014 is de advocatuur gaan experimenteren met betalingen afhankelijk van geboekte resultaten. Eerder waren dit soort afspraken verboden binnen de advocatuur. De proef geldt alleen voor letselschadezaken en voor de duur van vijf jaar. Daarna wordt gekeken of de proef al dan niet is aangeslagen. Ik vraag mij overigens af of letselschade het meest aangewezen rechtsgebied is om met het no cure no pay experiment te starten. Zodra de aansprakelijkheid is erkend in een letselschadezaak, is het wettelijk zo geregeld dat de verzekeraar de redelijke kosten van de belangenbehartiger dient te voldoen. No cure no pay afspraken hebben mijns inziens dan weinig zin. Daarbij is het nog maar de vraag of de cliënt gebaat is bij no cure pay afspraken, aangezien de advocaat dan een belang krijgt in de zaak. Afgevraagd moet worden of het eigen belang van de advocaat niet voorop komt te staan.

Mediation
Er wordt al lange tijd gesproken over het vaker inschakelen van een mediator in letselschadezaken. Hier valt ook wel iets voor te zeggen. Letselschadezaken zijn vaak langslepende kwesties. Standpunten willen nog wel eens verharden. Een procedure is soms niet te vermijden, maar ze duren vaak lang en zijn zeer kostbaar, terwijl het slachtoffer zich over het algemeen gewoon gehoord wil voelen door de verzekeringsmaatschappij. Mediation is hiervoor een goed instrument.

Overlijdensschade
De overlijdensschade wordt in de -nabije- toekomst op een andere wijze dan voorheen berekend. In het huidige systeem wordt bij de schadeberekening na overlijden rekening gehouden met de variabele en vaste lasten van een gezin, welke lasten ook worden toebedeeld aan de minderjarige kinderen. In de praktijk echter, betalen minderjarige kinderen doorgaans niet mee aan deze lasten. In het nieuwe berekeningssysteem zal met dit laatste rekening worden gehouden, hetgeen over het algemeen meer overeenkomt met de feitelijke situatie.

Smartengeldvergoeding
Er is een wetsvoorstel gemaakt waarbij de smartengeldvergoeding aan banden wordt gelegd. Vaste bedragen worden toegekend aan slachtoffers met ernstig blijvend letsel waarbij onderscheid wordt gemaakt of het letsel is opgelopen ten gevolge van een ongeval of een geweldsmisdrijf. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen ernstig blijvend letsel en overlijden. Afgewacht moet worden of dit wetsvoorstel er door komt.

Heeft u tips voor de doelgroep met betrekking tot letselschade?

1. Ga binnen 48 uur na het ongeval langs uw huisarts om de klachten te laten documenteren. Dit scheelt vaak een hoop discussie met de aansprakelijke verzekeraar over het medisch causaal verband (verband tussen de klachten en het ongeval).

2. Indien uw klachten blijven aanhouden, schakel dan een gespecialiseerd LSA advocaat in. Hij of zij kent het klappen van de zweep, waardoor u goed beslagen ten ijs komt jegens de aansprakelijke partij. Daarbij kan een LSA advocaat u niet alleen goed adviseren op het gebied van schade maar ook op medisch gebied en omtrent re-integratie.

rp-advocatuurRP Advocatuur
Postbus 40039
7504 RA  Enschede
T  053 – 203 00 39
info@rpadvocatuur.nl
www.rpadvocatuur.nl

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven