Iris Hilhorst is advocaat en partner bij Munneke Lourens Advocaten. Het advocatenkantoor is gespecialiseerd in letselschade en treedt uitsluitend op aan de zijde van het slachtoffer en niet aan de zijde van de aansprakelijke verzekeraars. “Vooral de menselijke kant van letselschade vind ik erg aantrekkelijk, ik vind het van groot belang dat slachtoffers een professionele begeleiding krijgen bij het verhalen van hun persoonlijke schade”, aldus Iris.
Wat is uw achtergrond?
Ik ben begonnen als secretaresse bij een advocatenkantoor en dacht bij mezelf ‘dat kan ik zelf ook wel’ en toen ben ik gaan studeren. Ik heb op latere leeftijd een studie gevolgd aan de Open Universiteit. In 2002 ben ik beëdigd als advocaat en vanaf 2007 heb ik samen met mijn zakelijke partner Monique Snijder, het kantoor overgenomen.
Waarom de keuze voor de specialisatie letselschade?
Ik ben er als het ware ingerold. Ik ben begonnen aan de regres kant, voor zorgverzekeraars en werkgevers, en merkte dat ik het zelf prettig vond om voor het slachtoffer schade te verhalen. Vooral de menselijke kant van letselschade spreekt mij aan.
Hoe zou u uw stijl van werken omschrijven?
Efficiënt, krachtig, rechtdoorzee en duidelijke taal. Dit is belangrijk naar zowel de tegenpartij als de cliënt. Je hebt te maken met slachtoffers van ongevallen, van alle lagen van de bevolking in hun meest kwetsbare positie, die moeten wel begrijpen wat ik zeg en schrijf.
Wat is de kracht van het kantoor?
Ten eerste heerst er een groot saamhorigheidsgevoel binnen het kantoor. We zijn eenvoudig benaderbaar en ook laagdrempelig voor slachtoffers. Voorts is kennis macht. Dat is ook ontzettend belangrijk. We zijn een nichekantoor en het is van belang om ons kennisniveau op peil te houden. Kwaliteit en opleiding zorgen ervoor dat wij slagvaardig en krachtig kunnen optreden naar de tegenpartij.
Bijzonder is ook dat er bij ons op kantoor alleen maar vrouwen werken. Misschien dat daardoor ook de saamhorigheid groter is en verschilt van andere kantoren. We hebben samen helder waar we voor staan en naartoe willen.
Wat zijn relevante marktontwikkelingen op het gebied van aansprakelijkheidsrecht?
Het aansprakelijkheidsrecht is altijd in beweging, er is veel jurisprudentie en er zijn veel uitspraken op dat gebied. Maar een ontwikkeling die op dit moment het meest speelt is dat er toch weer beweging is in het consultatievoorstel Zorg- en affectieschade. Het is heel mooi dat dat weer opgepakt is.
In het nieuwe wetsvoorstel verbetert de positie van de naasten en nabestaanden van personen die door toedoen van een ander letselschade lijden of komen te overlijden. Naasten en nabestaanden krijgen daarmee recht op smartengeld. Nu is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat je als achtergeblevene smartengeld krijgt, alleen het slachtoffer kan daar aanspraak op maken.
Hoe spelen jullie hier op in?
In mijn eigen praktijk neem ik affectieschade vaak al mee in de onderhandeling met de verzekeraar. Hier staat men vaak in de praktijk wel voor open. Daarnaast houd ik de jurisprudentie bij.
Heeft u een tip voor collega-advocaten met betrekking tot letselschade?
Schoenmaker blijf bij je leest. Wat belangrijk om te weten is, is dat aansprakelijkheidsrecht en met name letselschade erg specialistisch is. En dat er kwalitatief goede rechtsbijstand moet zijn om iemand niet voor de tweede keer slachtoffer te laten worden. Advocaten, niet gespecialiseerd in letselschade, beginnen aan een zaak maar blijken toch onvoldoende kennis van zaken te hebben. Slachtoffers komen dan vaak na een jaar alsnog naar ons kantoor omdat ze vastlopen. Van belang is dat als een advocaat een andere discipline heeft, deze zaken doorstuurt naar een gespecialiseerde advocaat.
Wij hebben meerdere advocatenkantoren die naar ons doorverwijzen en dat werkt goed. Ook andersom, maar in mindere mate omdat wij bekend staan als gespecialiseerd letselschadekantoor.
Munneke Lourens Advocaten
Postbus 757
2400 AT Alphen aan den Rijn
0172 447070
info@munnekelourens.nl
www.munnekelourens.nl