In gesprek met Tim Rikmenspoel

Delen:

Tim RikmenspoelTim Rikmenspoel is advocaat/partner bij TeekensKarstens advocaten notarissen. Ook is hij hoofd van de sector New Technology en actief in de internationale netwerken binnen TeekensKarstens.  Zo is hij voorzitter van de TK DACH ‘Die ganze deutschsprachige Praxis unter einem Dach’.

Wat is uw achtergrond?

Na mijn rechtenstudie in Leiden heb ik nog een postdoctorale rechtenstudie (LL.M.)  in Heidelberg, Duitsland gevolgd. Daar heb ik tijdens mijn studie ook gewoond. Na deze studies ben ik werkzaam geweest in de advocatuur en het (internationale) bedrijfsleven. Sinds vijf jaar ben ik werkzaam bij TeekensKarstens advocaten notarissen.

Wat is uw rol binnen het bedrijf?

Ik ben advocaat/partner bij TeekensKarstens, hoofd van de sector New Technology en actief in de internationale netwerken bij ons kantoor. Zo ben ik voorzitter van de German Desk (TK DACH).

TK DACH ‘Die ganze deutschsprachige Praxis unter einem Dach‘

Naast de internationale samenwerkingsverbanden beschikken we binnen ons kantoor over drie internationale platforms, waaronder een voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland (TK DACH). Hier werken vier adviseurs die zowel schriftelijk als mondeling de taal van de betreffende landen goed beheersen, op de hoogte zijn van de regelgeving aldaar en toegang hebben tot de juiste instanties. Ik ben gespecialiseerd in ondernemingsrecht en de ander drie adviseurs zijn gespecialiseerd in onroerend goed, huurrecht, intellectueel eigendomsrecht  en arbeidsrecht. Dit zijn de belangrijkste rechtsgebieden voor Duitse bedrijven die in Nederland gevestigd zijn of handel drijven met Nederland.

Waarin blinkt uw organisatie uit?

TeekensKarstens blinkt uit in praktisch en doelgericht advies. Wij geven relevant en concreet advies. Wij kijken naar wat de cliënt nodig heeft en zorgen voor een goede en snelle bereikbaarheid. Voor de German Desk geldt dit ook, daarbij werken er alleen maar advocaten op senior niveau die snel kunnen schakelen en adviseren.

Op welke doelgroep richt u zich?

Wij zijn een full-service kantoor en richten ons voornamelijk op het grotere MKB en (overheids)instellingen. Omdat wij geloven dat de bedrijfsvoering van de cliënt leidend is aan een juridische oplossing, hebben wij onze praktijk georganiseerd naar zes sectoren: Agri & Food, de Financiële sector, New Technology, de Publieke sector, Retail & Horeca en Vastgoed & Projecten. Binnen deze sectoren werken onze advocaten en notarissen geïntegreerd samen. Wij hebben ook goede contacten met (internationale) fiscale adviseurs.

Met de German Desk richten wij ons op grote Duitse ondernemingen Voornamelijk zijn het Duitse bedrijven die hier in Nederland (naar Nederlands recht) acquisitie plegen, handel drijven, een geschil hebben of een vestiging willen opzetten. Andersom verwijzen wij Nederlandse bedrijven door via onze internationale netwerken zoals LNI, Law Europe en Geneva Group International (GGI), het grootste multidisciplinaire netwerk wereldwijd.

Welke producten en diensten zijn aantrekkelijk voor de cliënten?

Aantrekkelijk voor cliënten is de combinatie van advocatuur en notariaat. Hierdoor zorgen we voor juridische, praktische en commerciële adviezen met meerwaarde. Voornamelijk bij ondernemingsrecht, waar ook notariële stukken van belang zijn, is dit een bijkomstig voordeel.

Tevens werken wij ook intensief samen met gelieerde kantoren over de hele wereld via verschillende internationale netwerken. Hierdoor zijn wij uitstekend in staat om internationale juridische vraagstukken te coördineren, kunnen wij internationale cliënten op effectieve wijze bijstaan en kunnen wij onze cliënten ook in het buitenland altijd kwalitatief hoogwaardige dienstverlening bieden.

Wat zijn relevante marktontwikkelingen en hoe speelt u hier op in?

Een algemene ontwikkeling die je ziet is dat cliënten vaak van te voren willen weten wat de kosten zijn. Wij maken vooraf duidelijke en heldere afspraken en bij iedere zaak geven wij vooraf en tussentijds een budget en kosten/baten-analyse.

Veel ontwikkelingen variëren echter per branche. Wij merken steeds meer ontwikkelingen op het gebied van ICT en de rechten die hiermee samen hangen. Met de sector New Technology spelen we hier op in door ons te richten op vier aandachtsgebieden; ICT & social media, biotechnology, space& innovation en energy.

Bij de German Desk zien we dat er meer vraag is naar advocaten op senior niveau als sparring partner op managementniveau. Doordat wij bij TeekensKarstens alleen werken met senior advocaten in de German Desk kunnen wij aan deze vraag voldoen.

Heeft u tips voor de doelgroep?

  • Bedenk vooraf wat het probleem exact is en wat u wilt bereiken.
  • Benader uw advocaat tijdig. Overleg met uw advocaat, wanneer u de advocaat wilt gaan inzetten.
  • Bereid uw zaken goed voor en verzamel informatie, dit scheelt uiteindelijk kosten.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven