Innovatieve mediation-opleiding biedt antwoord op grensoverschrijdende conflicten

Half mei gaat in Amsterdam een innovatief internationaal mediation-trainingsprogramma van start: een pilot van zes toonaangevende Europese mediation-instellingen, voor mediators die werken met grensoverschrijdende conflicten.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Een van de grondleggers van de opleiding is Dialogue, het opleidingsbureau dat gespecialiseerd is in professionele vaardigheden (soft skills) voor juridische professionals, en waar het stimuleren van de dialoog centraal staat. “In steeds meer internationale zakelijke contracten wordt een mediation-clausule opgenomen”, legt het bureau uit. “Partijen spreken dan af dat ze bij een conflict niet direct naar de rechter stappen, maar er eerst met een mediator uit proberen te komen. Bij internationale conflicten is het van belang dat de mediator oog heeft voor het interculturele aspect: hoe kijken mensen uit verschillende landen tegen conflicten aan, hoe gaan ze met conflictsituaties om? Ook heel relevant voor advocaten die zich bezighouden met internationale conflicten – of zij nu contracten met mediation-clausules opstellen, cliënten hebben die bij een internationale mediation betrokken zijn, of zelf bij een conflict mediationvaardigheden willen inzetten.”

Eén Europese mediation-opleiding

Zes mediation-instellingen uit verschillende landen bundelen nu onder de naam European Mediation Academy hun krachten, om te komen tot één Europese mediation-opleiding. Deelnemers leren van ervaren trainers uit de verschillende landen om beter om te gaan met internationale conflicten, en kunnen daarna als geaccrediteerde mediator in die landen aan de slag. Het gaat om een pilot die is opgezet met steun van de Europese Unie, en die in mei van start gaat. Zie voor meer informatie https://in-medias.eu/.

Rijk programma vol inzichten

Het Nederlandse opleidingsbureau Dialogue is vanaf het begin betrokken bij de European Mediation Academy. Directeur Monique van de Griendt: “Wij zijn ervan overtuigd dat écht met elkaar praten en naar elkaar luisteren mensen en organisaties verder brengt. We zien dat mediation regelmatig wordt ingezet in internationale situaties, bijvoorbeeld bij overeenkomsten tussen partijen uit verschillende landen, of binnen multinationals. Daarom is er behoefte aan mediators die gespecialiseerd zijn in grensoverschrijdende situaties. We bieden de deelnemers aan de European Mediation Academy een rijk programma vol inzichten uit verschillende landen en culturen. Binnenkort gaat een enthousiaste groep van start, bestaande uit advocaten, HR-managers, mediators en andere geïnteresseerden, die hun vaardigheden willen verdiepen. Wij leiden hen op tot gespecialiseerde mediators die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van internationale conflicten.”

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top