Interim juristen verdienen meer dan zelfstandige advocaten

Delen:

Was je van plan om na je studie zelfstandig advocaat te worden, bekijk dan deze cijfers.

De markt voor zelfstandig gevestigde juridische professionals die werken voor grote bedrijven en advocatenkantoren stabiliseert maar blijft onveranderd gunstig. Dat blijkt uit de OJ Index, de halfjaarlijkse marktmeting van OJ (Ondernemende Juristen), het grootste samenwerkingsverband van 525 vrije juristen in de top van de markt. De OJ Index is iets hoger dan in het begin van het jaar, maar duidelijk lager dan de piek uit 2018. OJ meet de ontwikkeling van de Nederlandse markt sinds 2012. Respondenten in haar halfjaarlijkse onderzoek zijn leden van haar netwerk.

Een op de drie zelfstandig werkende advocaten en juristen zag de afgelopen periode het tarief stijgen. Bij 62 procent veranderde er niets en slechts 4 procent zag de tarieven dalen. De verschillen in uurtarieven blijven groot en bovendien zegt het uurtarief niet alles. Want ook al hanteren interim juristen lagere tarieven, zij verdienen gemiddeld meer dan zelfstandige advocaten, zo blijkt uit de gemiddelde dagomzetten die in de OJ Index worden gerapporteerd: 868 euro per dag voor een zelfstandig gevestigde juridische professional – 50 euro meer dan een zelfstandige advocaat.

Een kwart van de ondernemende juristen zoekt echter extra werk, terwijl 43 procent wel eens klanten weigert wegens tijdgebrek. Van alle zelfstandige advocaten en juristen in het bovenste segment van de Nederlandse juridische markt werkt 61,2 procent voor ‘eigen’ klanten. Tien procent haalt vooral werk uit doorverwijzing van vakgenoten uit eigen netwerk.

Verder toont de OJ Index rapportage een teruglopend marktaandeel van bemiddelingsbureaus. Dat komt uit op 19,9 procent; dit was medio 2018 nog 21,6 procent en begin 2018 zelfs 24,4 procent. Het lijkt erop dat in de top van de markt, waar de achterban van het OJ netwerk actief is, grote professionele klanten steeds minder gebruik maken van bemiddelingsbureaus.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven