Jaarbericht OM: meer cybercrime, minder klassieke criminaliteit

Het criminaliteitsbeeld veranderde afgelopen jaar aanzienlijk door de coronapandemie. De klassieke criminaliteit daalde, terwijl de online criminaliteit groeide. Dat blijkt uit het Jaarbericht van het Openbaar Ministerie.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
officier-rechtbank_5794zw-6738b69a
foto: Geert Snoeijer

Nieuw in 2020 waren de coronagerelateerde misdrijven en overtredingen (zo’n 400 zaken, vooral ‘coronaspugers’), zo valt te lezen in het Jaarbericht. Een deel van de klassieke misdrijven daalde fors. Zo werden er 22 procent minder woninginbraken door de politie geregistreerd en daalden zakkenrollerij met 44 procent en winkeldiefstal met 17 procent. Ook was er minder uitgaansgeweld; het aantal geregistreerde openlijke geweldplegingen was 14 procent minder, het aantal mishandelingen 7 procent.

Cybercrime

Intussen steeg de online criminaliteit flink: zo nam het aantal geregistreerde gevallen van fraude met onlinehandel en identiteitsfraude met 30 procent toe. Ook WhatsAppfraude steeg behoorlijk. De financiële schade groeide mee: in 2020 werd voor meer dan 41 miljoen schade door fraude bij de Fraudehelpdesk gemeld (26 miljoen in 2012). Andere vormen van cybercrime, zoals hacken, DDoS- of ransomwareaanvallen namen volgens de politieregistratie eveneens toe, met maar liefst 132 procent.

Voorraad zaken

Het gewijzigde criminaliteitsbeeld vertaalde zich in een daling van het aantal strafzaken dat bij het OM binnenkwam. Er werden bijna 185.000 zaken geregistreerd, 9 procent minder dan in 2019.
Er werden ook 9 procent minder zaken dan in 2019 afgehandeld (bijna 180.000). Dat had er onder meer mee te maken dat door de coronapandemie de Rechtspraak vorig voorjaar zo’n twee maanden ‘dicht’ was. Er werden toen nauwelijks strafzaken behandeld. Inmiddels is de daardoor ontstane voorraad zaken redelijk weggewerkt; het is de bedoeling dat die eind 2021 gelijk is aan de voorraad van voor de pandemie.
Het aantal strafzaken dat door het OM zelf werd afgedaan door een strafbeschikking of sepot steeg van 52 procent in 2019 tot 58 procent in 2020.

Stabiele financiering

In het voorwoord van het jaarbericht vraagt Gerrit van der Burg, voorzitter van het college van procureurs-generaal,  aandacht voor het belang van een stabiele, meerjarige financiering voor het OM, en voor de andere organisaties in de strafrechtketen. “Jarenlang hebben we pijnlijk moeten bezuinigen, en nog jarenlang blijven we dat voelen. Als de misdaad bij ons gedwongen op de plank blijft liggen, blijft de rechtvaardigheid ernaast liggen. Je kunt niet zeggen: het gaat economisch niet goed, dus doen we ook maar een onsje minder rechtsstaat”, aldus Van der Burg. “De oplossing ligt nu niet in incidenteel geld voor de politie of OM. Ook of juist in tijden van tegenspoed is stabiele meerjarige financiering van de gehele keten broodnodig. Het gáát niet om wat het OM van de politiek vraagt. Het gaat erom wat de hele keten – politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, reclassering, advocatuur en rechtspraak – ons land kan bieden.”

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Wageningen University & Research zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top