Jan-Willem de Tombe (Dentons) over de ‘advocatenpet’

Overstapper van de week is Jan-Willem de Tombe. De Tombe is sinds 1 april als COO verbonden aan Dentons in Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het belastingrecht en raadsheer-plaatsvervanger bij het hof in Den Bosch (belastingkamer). De Tombe was hiervoor managing partner van Banning Advocaten.

Delen:

Jan-Willem de Tombe (beeld: Mark Prins)

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Na bijna acht jaar met veel plezier bij Banning Advocaten in de omgeving van Den Bosch te hebben gewerkt, deed zich een beetje bij toeval de kans voor om mijn bestuurlijke vaardigheden verder te ontwikkelen bij Dentons in Amsterdam. Een internationaal kantoor met een full service praktijk, goede mensen en sterke groeiambities waar ik graag aan bijdraag. Daarnaast is het leuk om weer terug te zijn op de Zuidas.

Gaat u met uitdagingen te maken krijgen, of wordt het een eitje?
In een snel veranderende markt, en ook nog met alle geopolitieke ontwikkelingen van deze tijd, zijn er uitdagingen genoeg. Van AI, gespannen internationale handelsverhoudingen tot een veeleisende arbeidsmarkt. Al die factoren hebben invloed op de wijze waarop een advocatenkantoor georganiseerd moet zijn om cliënten in alle opzichten op topniveau te kunnen blijven bedienen. Dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Dentons is op allerlei manieren uniek gepositioneerd om het verschil te maken voor onze cliënten. We zitten niet alleen in meer landen dan welk ander advocatenkantoor dan ook, maar die schaal betekent onder andere ook dat we meer ruimte hebben om te investeren in innovatie. Zo onderscheiden wij ons bijvoorbeeld door een in huis ontwikkelde AI tool waar al onze advocaten en business professionals vanaf deze maand mee kunnen werken.

Hoe ziet u de toekomst van de advocatuur?
Dat er nu al fundamentele veranderingen plaatsvinden is voor iedereen wel duidelijk. Daardoor wordt volgens mij de trusted counsel-rol die we voor onze cliënten kunnen vervullen steeds belangrijker. Diepgaande kennis over de producten en de markten waarin cliënten ondernemen, hun uitdagingen en ambities echt goed begrijpen en daar vervolgens proactief op inspelen, wordt – naast de basis van goede inhoudelijke kennis – essentieel. De toekomst van de advocatuur zie ik dan ook niet somber in, alleen vergt het wel een andere mindset en wijze van organiseren. Daar zal je als kantoor op moeten inspelen.

Als u uw eigen start in de advocatuur vergelijkt met die van de huidige generatie jonge juristen, wat is dan het meest in het oog springende verschil?
Natuurlijk is de snelheid in dienstverlening de afgelopen decennia enorm toegenomen. Maar dat geldt niet alleen voor de advocatuur. De huidige generatie jonge juristen moet al in het begin van hun loopbaan breed georiënteerd zijn, zich kunnen verplaatsen in de cliënt en beschikken over empathische vaardigheden. Weten wanneer de ‘advocatenpet’ moet worden afgezet. Het beroep van advocaat vereist tegenwoordig al vanaf het begin veel meer vaardigheden die buiten het juridische vlak liggen.

En tot slot: met welke activiteiten buiten de advocatuur houdt u zich graag bezig?
Al jaren ben ik met veel plezier manager van de hockeyteams van onze kinderen. Ontzettend leuk om op zaterdag met een sportieve en enthousiaste groep tieners op pad te gaan. Overigens laat ik de opstelling en tactiek graag over aan de professionele trainer/coach, en dat is maar beter ook.

Wilt u vanaf nu elke week een samenvatting van al het nieuws van Mr. in uw mailbox? Klik hier

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven