Je eigen onderhoudsbeurt, 7 tips voor een verantwoorde detox

Voel je je wat futloos? Ga een paar dagen detoxen. Als je het op een verantwoorde manier doet, heb je een heerlijke onderhoudsbeurt voor je lichaam. Goed voor je gezondheid, je gewicht en je energie.

Delen:

“Een natuurlijke detox is een gezonde snelstart voor je lichaam, zodat je optimaal afvalt en je je weer optimaal energiek voelt”, zegt Inge van Haselen, health coach & personal trainer, “In de paar dagen dat je detoxt, leef je extra gezond. Dat kun je zelf zo ver doorvoeren als je wilt. De beste vorm is als je ook even geen alcohol, koffie, brood en dergelijke neemt, maar uiteraard wél alle noodzakelijke voedingsstoffen.”

Als je het helemaal goed wilt doen, ga je nog een stapje verder, en let je ook op wat je inademt, hoe je beweegt en hoeveel stress je hebt. “Heb je voldoende schone lucht, ruimte, een opgeruimd huis? Of ben je iemand die de hele tijd op een smartphone kijkt? Die voortdurend meerdere dingen tegelijk doet en veel stress heeft? Dan zou het goed zijn ook daarvan te detoxen. Je zult zien dat zo’n ontgiftingskuur je behoefte aan suiker, cafeïne en kijken op je telefoon vermindert en dat je weer beter in je vel gaat zitten. En nog een lekker voordeel: het remt de veroudering, zodat je er jonger uit blijft zien.”

7 Tips om goed te jezelf te ontgiften

Tip 1: Stop bloedsuikerpieken
Stop de pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en zorg dat je bloedsuikerspiegel mooi neutraal blijft. Hierdoor verdwijnen hongeraanvallen en eetbuien. Ook krijgt je lichaam zo de kans om te herstellen. Pieken in je bloedsuikerspiegel zijn waarschijnlijk de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten, overgewicht, ontstekingen en chronische ziektes. Vermijd daarom een aantal dagen álle suiker- en zetmeelrijke voeding.

Tip 2: Weg met die stress
Als je gestresst bent, maak je cortisol aan in je bijnieren. Hierdoor kun je meer ontstekingen krijgen, overgewicht, depressies, hartklachten en osteoporose. Daarom is het belangrijk stress te verminderen. Heb je ergens stress van? Heb je misschien ruzie met iemand of te veel werk? Zoek vandaag nog een oplossing en neem actie, zodat je de stress kunt oplossen. Vraag eventueel hulp van een vriend, vriendin, partner, collega of huisarts.

Tip 3: Herstel je smaak
Zorg dat je weer pure, gezonde smaken kunt waarderen en herstel je smaak. Als je relatief veel junkfood en eten uit pakjes van de supermarkt neemt, verslechtert je smaak. Je hebt steeds meer sojasaus, zout, peper, ketchup, suiker nodig om iets nog lekker te vinden. Houd het voor een paar dagen bij alleen pure voeding zoals verse groente en vers fruit, dan heb je je smaak snel weer terug en heb je vanzelf minder behoefte aan al die junkfood en sauzen.

Tip 4: Geef je lever rust
Je lever is het grootste ontgiftende orgaan in je lichaam. Probeer daarom eens een aantal dagen zonder alcohol en koffie te leven. Zo kan je lever zich herstellen en beter afvalstoffen afvoeren. Je moet misschien even afkicken, maar daarna ga je je fitter voelen.

Tip 5: Eén ding tegelijk voor je brein
Let eens op je telefoon- en computergedrag. Check je elke vijf minuten je telefoon? Zit je steeds op Facebook? Doe je ondertussen ook nog andere dingen? Dit zogeheten multi-tasken is een grote belasting voor je hersenen. Het zorgt ervoor dat je IQ met 10 punten zakt, omdat we niet gemaakt zijn om meerdere dingen tegelijk te doen. Probeer deze ‘verslavingen’ te onderbreken en breng je hoofd tot rust. Zet overdag je telefoon regelmatig op de vliegtuigstand en leg je telefoon ’s avonds na acht uur weg.

Tip 6: Ga beter ademen
Let eens op je ademhaling. Hoe adem je op dit moment? De meeste mensen ademen heel hoog in de borst en oppervlakkig. Terwijl goed en lekker diep ademen je een gevoel van welbehagen kan geven. Ook krijg je er meer energie van en je voert afvalgassen beter af. Ga meteen even rechtop zitten, sluit je ogen en haal heel diep adem: 4 tellen in, 4 tellen uit. Herhaal dit drie keer. Probeer de komende dagen vaker op je ademhaling te letten. Dat gaat je meer energie geven en het helpt je bij je andere detox-acties.

Tip 7: Ga meer bewegen
Heb je het gevoel dat je minder fit bent, wat sneller moe, misschien te zwaar, een ongezond gevoel? Misschien zit je te veel en beweeg je te weinig. Als je gaat detoxen is het een goed idee om ook meer te bewegen, dat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Sta bijvoorbeeld een half uur eerder op en maak een stevige wandeling. Of begin je dag met oefeningen. Bewegen stimuleert je bloedsomloop en ondersteunt zo het afvoeren van afvalstoffen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven