“Je merkt dat iedereen hetzelfde wil: bijdragen aan een rechtvaardige samenleving”

Al van jongs af aan droomde Claudia Rijnaarts van werken als officier van justitie. Een baan met veel spanning en afwisseling die goed te combineren is met haar gezinsleven. Inmiddels werkt Rijnaarts bijna twintig jaar bij het OM. Het voelt als een warm bad. “Iedereen staat voortdurend in de hulpstand en denkt met elkaar mee.”

Delen:

Groots en meeslepend boeven vangen. Met dat beeld voor ogen begon Claudia Rijnaarts twintig jaar geleden na haar rechtenstudie aan haar opleiding tot officier van justitie. “Wanneer ik vroeger naar series als Derrick en CSI keek, dacht ik: dat wil ik ook. Er gebeurt iets, je wordt gebeld, gaat naar de plaats delict en bepaalt vervolgens hoe je een zaak gaat aanpakken. Maar het is meer dan die adrenaline. Het is ook het gevoel dat je iets betekent voor individuen en de samenleving.”

Stage in de advocatuur

Tijdens haar opleiding tot officier loopt Rijnaarts ook stage bij een advocatenkantoor. Nuttig, maar ze komt al snel tot conclusie dat dat het niet is. “Ik voelde me vooral de spreekbuis van de cliënt. Dat strookte niet met hoe ik het recht voor me zag.”

Een baan vol afwisseling

Meer op haar gemak is Rijnaarts in haar rol als officier van justitie. Een veelzijdige functie vol vrijheid en verantwoordelijkheid. “Vooral het traject in aanloop naar een zitting vind ik erg leuk, zoals het leiden van het opsporingsonderzoek. Je moet met zowel de belangen van de verdachte, het slachtoffer én de samenleving rekening houden. Vervolgens kijk je wat je kunt doen om een zaak tot een goed einde te brengen.”

Officier voor zaken in hoger beroep

Sinds drie jaar werkt Rijnaarts op het Ressortsparket in Amsterdam, het parket dat zich bezighoudt met strafzaken in hoger beroep. Rijnaarts: “Als advocaat-generaal zoom ik vooral in op de pijnpunten van een uitspraak. Waarom zijn we het daar niet eens? In deze rol ben ik wel minder bezig met opsporing. Ik word niet meer ’s nachts gebeld voor een huiszoeking.”

Werk goed te combineren met privéleven

Haar werk kan Rijnaarts goed combineren met haar gezinsleven. “Soms moet ik in het weekend nog een zaak voorbereiden, maar dat hoort erbij. Voor het grootste deel ga ik over m’n eigen agenda en kan ik zelf mijn tijd indelen.”

Veel collegialiteit, weinig hiërarchie

De werksfeer is heel fijn. “Er is ontzettend veel collegialiteit. Op zitting sta je er vaak alleen voor, maar daaromheen werk je veel samen. Iedereen staat in de hulpstand en denkt met je mee. Je merkt dat iedereen met eenzelfde motivatie dit werk doet: iets bijdragen aan een rechtvaardige samenleving. Het is ook een hele open organisatie met weinig hiërarchie. Je kunt je op allerlei manieren ontwikkelen en ontplooien. Het voelt als een warm bad.”

Meer weten over het traject tot OvJ? Online lees je het tweede deel van het verhaal van Claudia Rijnaarts waarin zij vertelt over de opleiding tot officier van justitie.      

Kijk op werkenbijhetom.nl/ officier-van-justitie. Hier kun je je ook aanmelden voor de webinar op 21 maart.

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven