Johanny Nicastia over zijn ontmoeting met de Hoge Raad

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
2019_HBN Law_Johanny_RVG ProductionsBL4C1469VK
Johanny Nicastia (HBN Law & Tax)

Meester van de week is Johanny Nicastia. Hij nam deel aan het Haags Verhaal, een ‘reizend verhalencircus’, waarin een ontmoeting plaatsvond tussen Hoge Raad en Haagse Wetswinkel. Nicastia en vice-president van de Hoge Raad Willem van Schendel vertelden deze avond hun levensverhaal. Nicastia is bestuurslid van de Haagse Wetswinkel en heeft daar drie jaar als vrijwilliger gewerkt. Hij is sinds mei van dit jaar advocaat bij HBN Law & Tax in Amsterdam en werkte daarvoor bij SRK Rechtsbijstand.

Wetswinkel en Hoge Raad zijn twee heel verschillende werelden. Hoe was het om in het kader van het Haags Verhaal leden van de Hoge Raad te ontmoeten?
Ik vond het erg leuk en bijzonder om de leden van de Hoge Raad in het kader van het Haags Verhaal te ontmoeten. Het komt niet vaak voor dat je als (beginnend) advocaat de leden in zo’n informele setting te spreken krijgt, waarbij je tevens inzage krijgt in de levenswandel van een van de raadsheren. Ondanks het feit dat onze levenswandel compleet verschilt, zijn er nu toch raakvlakken zichtbaar. Feit blijft immers dat de arresten van de Hoge Raad als tool dienen bij de uitvoering van mijn werkzaamheden als advocaat en de Hoge Raad advocaten nodig heeft om die arresten te blijven produceren.

Wat was het opvallendste dat uw collega-HaagseVerhalenverteller Willem van Schendel te berde bracht toen hij werd geïnterviewd?
Het meest opvallende vond ik toch wel de anekdote die de heer Van Schendel vertelde over de stottercursus die hij als straf oplegde. De dader in kwestie bleek daar echt wat aan gehad te hebben en uitte zijn dankbaarheid door jarenlang kerstkaarten naar de heer Van Schendel te sturen. Uit het verhaal blijkt dat het strafrecht niet slechts dient om te vergelden. Ook een dader kan heel goed gebaat zijn bij een straf die aan hem wordt opgelegd.

Is het werken in een wetswinkel een goede voorbereiding op de juridische praktijk?
Ja dat is het zeker! Het werken bij een wetswinkel/rechtswinkel biedt je de kans om al vroeg je juridische kennis in te praktijk toe te passen. Je leert met cliënten omgaan, juridische stukken schrijven (brieven/bezwaarschriften/dagvaardingen) en daar komt bij kijken dat je al heel vroeg een bepaalde mate van verantwoordelijkheid en professionaliteit ontwikkelt. Ik kan het dan ook elke student aanbevelen.

Heeft u de ambitie om ooit in de Hoge Raad te belanden? Of houdt u het liever bij de advocatuur?
Voor nu zie ik mijzelf slechts in de advocatuur werken bij HBN Law & Tax waar ik met heel veel plezier werk. Ik ben immers net begonnen en kan nog veel leren van mijn kantoorgenoten. Maar niemand weet wat de toekomst brengt.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
De beëdiging, afgelopen zomer, was een heel mooi en bijzonder moment. Verder vond ik mijn eerste zitting als advocaat een erg spannend moment. Als jurist bij de Haagse Wetswinkel heb ik een aantal kantonzittingen gedaan, maar het voelt toch anders om als advocaat je zaak voor de rechter te bepleiten.

Wie of wat is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Dat zijn toch wel mijn kantoorgenoten waar ik heel veel van leer en met heel veel plezier mee samenwerk.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Wat veel mensen niet weten is dat ik heel erg geïnteresseerd ben in de geschiedenis. Zo kan ik urenlang van alles en nog wat opzoeken op het internet over wat zich in het verleden heeft afgespeeld.

Wat staat er bovenaan uw bucketlist?
Ik zou heel graag een rondreis door Amerika willen maken.

Welk boek las u het laatst?
Judas van Astrid Holleeder.

Met welke beroemdheid zou u een gevangeniscel willen delen?
Ik beland liever niet in de gevangenis. Maar als ik dan toch een gevangeniscel zou moeten delen, dan zou ik die het liefst willen delen met iemand zoals Nelson Mandela, die interessante verhalen kan vertellen over zijn levenswandel.

Lees over de studententijd van Johanny Nicastia.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top