John van den Heuvel over het Holleeder-proces op Tilburg University

Delen:

Op 29 januari 2019 was John van den Heuvel op bezoek bij Tilburg University. Sofie van Gelder, secretaris van Magister JFT | Livius doet verslag.

“Na maanden naar de grote dag toe te hebben geleefd, was het eindelijk zo ver. John van den Heuvel zou vandaag, op 29 januari 2019, een bezoek brengen aan ónze Tilburgse universiteit. Vol spanning en enthousiasme zou ik ’s lands meest bekende misdaadjournalist vandaag ontvangen en begeleiden.

Organisatie en beveiliging

Als bestuur van Magister JFT | Livius organiseren wij vaker lezingen met bekende sprekers, zoals de aankomende activiteiten met Fred Teeven en de advocaat van Michael P., maar toch was de organisatie van deze activiteit van een ander kaliber. Zoals bekend, wordt John van den Heuvel met het leven bedreigd. Echter, op het moment dat ik meneer Van den Heuvel benaderde, was er nog geen sprake van dergelijke ernstige bedreigingen. Dit maakte de gehele organisatie dan ook een enorme klus. Nadat ik overleg heb gehad met de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de dienst die John van den Heuvel te allen tijde beveiligt, en de beveiliging van de universiteit, kon de activiteit toch doorgaan.

Holleeder-proces en bedreigingen

Na al het werk wat we in deze activiteit hebben gestopt, kunnen we trots zeggen dat er rond de vierhonderd studenten bij de lezing aanwezig waren. Daarnaast hadden we de grote eer om John te mogen laten spreken in het auditorium van Tilburg University, wat zorgde voor een mooie ambiance. Nadat de benodigde veiligheidsmaatregelen waren getroffen, kon John beginnen met spreken.

Zoals afgesproken zou het onderwerp van de lezing het spraakmakende Holleeder-proces zijn. John vertelde over de details van het befaamde leven van Willem Holleeder en hoe Holleeder Johns leven op vele momenten heeft doorkruist. Dit begon toen hij als politieman werd betrokken bij de Heinekenontvoering en tot op de dag van vandaag is John, middels zijn werk als journalist, betrokken bij ‘De Neus’. Alleen trok het nieuws rondom de bedreigingen tegen John van den Heuvel toch grote aandacht onder de studenten. Velen stelden dan ook vragen over de huidige bedreigingen tegen John en hoe hij en zijn familie hiermee omgaan. Op dat moment werd het doodstil in de zaal en was de emotie van Johns gezicht af te lezen. Hij antwoordde dat hij te nooit zou toestaan dat de criminelen het van de persvrijheid zouden winnen en piekert er daarom niet over om te stoppen met zijn werk als journalist. Wel betreurde hij het ten zeerste dat het voor hem en zijn familie steeds moeilijker werd om een normaal leven te leiden. Snel daarna wilde John toch graag zijn aandacht weer op het onderwerp vestigen.

Terugblik

Achteraf blikken wij als bestuur terug op een geslaagde activiteit. We zijn ontzettend blij dat we een dergelijke mooie lezing neer hebben kunnen zetten. Laten we hopen dat John van den Heuvel binnenkort zijn werk weer volledig kan uitoefenen en vrij is in de dingen die hij wil doen.”

  

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven