Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Uiteindelijk is het een combinatie van factoren geweest. Wat mij over de streep heeft getrokken is de propositie voor mij bij Jones Day en de ‘collaborative’ sfeer hier. Mijn nieuwe kantoor profileert zich als ‘One Firm’ en dat is het ook echt, ben ik achter gekomen.
Was het moeilijk om deze beslissing te nemen?
Nogal. Het is moeilijk om het kantoor waar je bent begonnen en iedereen kent – en waar iedereen jou kent – te verlaten. Het voelde als de veilige optie om te blijven, maar ik heb geen spijt van de overstap. Het geeft veel energie om weer even ‘opnieuw’ te beginnen, nieuwe mensen te leren kennen en in een andere omgeving te werken (op een prachtige locatie!). Verder helpt het bij de overgang dat mijn vorige kantoor een geweldige afscheidsborrel voor mij heeft georganiseerd.
Wat wordt uw grootste uitdaging?
Hoewel marginaal, is denk ik tot nu toe de grootste ‘uitdaging’ de omschakeling van een Brits naar een Amerikaans kantoor. Elk kantoor heeft z’n eigen regels, procedures, mores en tradities. Waar ik de (cultuur)verschillen tussen de Amsterdamse vestiging van mijn vorig kantoor en het Britse hoofdkantoor soms groot vond, ondervind ik nu weer heel andere verschillen tussen kantoor Amsterdam en het Amerikaanse hoofdkantoor.
Welke zaak is u het meest bijgebleven?
Eigenlijk te veel om op te noemen, maar als ik er één uit moet lichten is het de ‘wodkazaak’ tegen (een vehikel van) de Russische Federatie, een zaak die veel jurisdicties oversteeg, over het eigendom van ‘s werelds bekendste wodkamerken. Veel politiek, geschiedenis, dynamiek en juridische diepgang ineen. Hoogtepunt daarbij was een tweeweekse hybride zitting bij de Rechtbank Den Haag middenin de coronapandemie, wat in die periode pionieren was, waarin we het recht van 13 verschillende rechtsstelsels mochten bepleiten. Weer een andere zaak betreft een familieruzie tussen drie broers – deels via hun vennootschappen – die uitmondde in zo’n 30 procedures. Hoewel verschrikkelijk voor de betrokkenen wel een heel enerverende en leerzame periode voor mij als advocaat, waarbij ‘alles’ wel een keer voorbij is gekomen.
En tot slot: wat mogen uw nieuwe collega’s – en alle lezers van Mr. – van u weten wat zij waarschijnlijk nooit te weten zouden zijn gekomen als u dat hier niet verteld had?
Misschien dat ik twee linkerhanden heb, dus ook mijn eigen fiets niet kan repareren en stiekem ook met Excel slecht overweg kan. Daarnaast dat ik een aantal weinig conventionele interesses heb, zoals Chinese hotpot en thee. Ik probeer ook graag avontuurlijk eten, waarbij de gefrituurde kakkerlak in Cambodja of de cobra-experience in Vietnam hoge ogen gooiden. Meer mainstream geldt dat ik een groot filmliefhebber ben en bijvoorbeeld alle films van Stanley Kubrick wel twee of meer keren heb gekeken.