Jongens waren we…

Delen:

Het is het begin van een van mijn lievelingsboeken*: ‘Jongens waren we – maar aardige jongens. Al zeg ik ‘t zelf. We zijn nu veel wijzer, stakkerig wijs zijn we, behalve Bavink, die mal geworden is. Wat hebben we al niet willen opknappen. We zouden hun wel eens laten zien hoe ‘t moest.’

Het past bij de manier waarop ik destijds met m’n compagnon OJ begon. We gingen het anders doen, we gingen de juridische wereld veranderen!

Is het gelukt?

Dat onze wereld veranderd is en dat men zelfstandige advocaten en juristen nu anders ziet dan vroeger, is ontegenzeggelijk waar. Hebben jij, ik, wij als netwerk daarin een rol gespeeld? Er is geen hard bewijs voor, maar het zou me verbazen als het niet zo was.

Zeker is in ieder geval dat OJ mijn leven drastisch veranderd heeft. Van een 80-uur-per-week-werkende-jonge-vader-die-nooit-thuis-is, ben ik veranderd in een onafhankelijk opererende professional die zelf de baas is over zijn agenda. Ok, ik word door mijn kinderen gepest omdat mijn iPhone met m’n hand vergroeid is, maar ik ben er wel altijd bij. Als er ze een wedstrijd hebben, als er 10 minutengesprekken zijn, in de schoolvakanties, any time.

En eerlijk gezegd ben ik er van overtuigd dat ik nu veel productiever, veel ‘beter’, ben dan vroeger. Ik voelde me in die baan van destijds een hele baas. Ik gaf richting, bedacht de visie, nieuwe concepten, alles lukte. De grootaandeelhouders van toen zijn er op binnengelopen. We waren slimmer dan de anderen en daardoor succesvoller, maar heel nieuw was het allemaal niet. Terugkijkend denk ik ook dat we erg meevoeren op een golf.

Dat is met OJ wel anders. Dat is veel meer ‘tegen de stroom in’. Een langdurig experiment in samenwerking buiten traditionele kaders. Enig in haar soort. Moeilijk voor mensen om in een hokje te plaatsen. Dat je een groep mensen kunt laten ontstaan die af en toe samen ‘business maken’ zonder dat ze exclusief aan elkaar verbonden zijn. Dat zoiets in steeds wisselende samenstelling kan en dat de klanten van die mensen daar beter van worden en blij mee zijn. Er is nog geen labeltje voor en dat zet mensen op het verkeerde been. Of om met de grote Johan Cruijff te spreken: “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” Dat is soms best lastig.

Binnenkort bestaat het Netwerk van Ondernemende Juristen 10 jaar. Gek genoeg voelt het nog elke dag als start-up, alsof we gister begonnen zijn. Toch zijn we met elkaar langzamerhand een beetje een instituut aan het worden. Nog steeds geen gevestigde orde, maar wel steeds meer de club die de beste vrije legal professionals van Nederland verbindt.

Het voor mezelf beginnen en het bouwen en ontwikkelen van het Netwerk van Ondernemende Juristen blijft een groot avontuur dat me vrijheid bracht, me hielp verder te ontwikkelen en waarvan ik nog dagelijks leer. Over mezelf, over mensen, over de markt en over organisaties. Ik gun je ook zo’n avontuur en hoop dat het Netwerk van Ondernemende Juristen daarin de komende jaren een rol kan spelen.

* deze quote komt natuurlijk uit “Titaantjes” (Nescio)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven