Judge Joyce over één telefoon voor 40 studentes

Delen:

Joyce Lie (41) studeerde tussen 1995 en 2002 aan de Katholieke Universiteit Brabant (nu Tilburg University) en studeerde af op het strafrecht. Ze is rechter bij de rechtbank Oost-Brabant in ’s-Hertogenbosch én is zeer actief op social media. Als Judge Joyce stuurde ze al ruim 31.000 tweets de wereld in. Daarin probeert ze − in begrijpelijke taal – zoveel mogelijk mensen bij de rechtspraak te betrekken.

Wat is de beste en wat de slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Beste: het studentenleven als geheel, het ontmoeten van nieuwe mensen, de wereld die opeens open lijkt te gaan nadat je op kamers gaat wonen, de eerste stappen in de ‘grotemensenwereld’ als je gericht voor een vak gaat leren. Je voelt je plots ontzettend volwassen, ook al begint het allemaal natuurlijk nog maar net.
Slechtste: één telefoon voor de 40 (!) studentes met wie ik de eerste twee jaar van mijn studie in een studentenhuis woonde. Het was 1995, dus mobiele telefoons waren er nog niet… Dat betekende dagelijks ongeduldig in de rij staan met een voorraad kwartjes in je hand.

Wat was uw favoriete en wat uw minst favoriete vak en waarom?
Meest: strafrecht. Ik hield destijds van het overzichtelijke ervan. Minst: bestuursrecht. Toen ik later bestuursrechter werd, ontdekte ik dat de manier waarop dat vak werd onderwezen, nagenoeg niets te maken had met de praktijk, die vele malen interessanter en leuker is.

Welke docent of welke jurist was voor u tijdens uw studie een inspiratiebron?
Erik-Jan Broers, de docent rechtsgeschiedenis aan de Tilburgse universiteit. Wat kon die man kleurrijk en beeldend vertellen. Zijn lessen staan me in het geheugen gegrift.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum hebben veranderd?
Ik zou niet meer strafrechtelijk zijn afgestudeerd. Hoewel ik het toen het leukste vak vond, ben ik nu wel echt meer georiënteerd op andere rechtsgebieden. In mijn geval lopen de voorkeuren van tijdens mijn studie en die van tijdens mijn werkende leven, eigenlijk behoorlijk uiteen.

Wat zou u de huidige generatie studenten aan advies willen meegeven?
Ik vind het altijd lastig om een soort ‘oma vertelt’-advies mee te geven, omdat tijden natuurlijk veranderen en dat wat twintig jaar geleden nog als goede raad gold, nu misschien helemaal niet meer toepasbaar is. Maar waar ik in elk geval destijds veel aan heb gehad, is het actieve studentenleven dat ik heb geleid. Als ik studenten van nu spreek, hoor ik eigenlijk steeds terug dat de studie als zwaar wordt ervaren en dat er veel druk is om binnen erg korte tijd heel hoog te presteren. Daarom hoop ik dat het studenten van nu lukt om toch niet alleen maar de hele tijd in de boeken te zitten, maar om ook genoeg tijd in te ruimen voor het leven daarbuiten. Er komt zoveel op je af, je staat aan de drempel van het volwassen leven. Het is het waard om die drempel heel bewust te passeren en niet ongemerkt te nemen. Want – en nu krijgt het tóch nog iets oma-achtigs! – je studententijd is een héél bijzondere tijd, en komt nooit meer terug. Dus ga op kamers wonen, word lid van die studievereniging, ga naar die kroeg, maak die buitenlandse studiereis. En doe zo allemaal ervaringen op die minstens zo belangrijk zijn voor het latere, werkende leven als de theoretische kennis die je via de studie vergaart.

Judge Joyce nu

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven