Judica Krikke (Kennedy Van der Laan) over de slappe lach

Judica Krikke is op 1 maart als partner aangetreden bij Kennedy Van der Laan. Krikke is gespecialiseerd op het gebied van softwarelicenties, cloudsourcing en IT-transacties. Vóór haar aantreden bij Kennedy Van der Laan was ze hoofd van de gecombineerde IE- en technology, media & telecommunications praktijk van Stibbe.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Hartelijk dank, ik heb er veel zin in. Een belangrijk aspect is dat bij Kennedy Van der Laan het recht rondom technologie en data een kernpraktijk is. Dat is een heerlijk uitgangspunt en wezenlijk anders dan ik gewend ben. Dat heeft op allerlei manieren invloed op je dagelijkse reilen en zeilen. Daarnaast heeft Kennedy Van der Laan ook andere specialismen in huis. Dat is wat mij betreft pure noodzaak om cliënten echt goed te kunnen bijstaan in complexe zaken – de werkelijkheid is te gecompliceerd geworden om uitsluitend vanuit je eigen expertise te kunnen werken. Met dit pakket heb ik bij Kennedy Van der Laan de slagkracht en de inhoud om mijn cliënten goed te kunnen bijstaan in hun complexe uitdagingen rondom data en technologie, waar de rechtsontwikkelingen over elkaar heen buitelen. 

Voelt u zich al thuis op uw nieuwe kantoor?
Ja hoor, dat gaat snel. Ik kende er al wat mensen en daarnaast kwamen cliënten en een collega mee, dus dat scheelt. Het is er bovendien huiselijk en gezellig, met een grote centrale hal waar alles omheen draait en je iedereen tegenkomt. Ook cliënten die in huis zijn maken deel uit van dat geheel. Zo willen ze werken: in samenwerking naast en met elkaar. De focus ligt wat meer op langdurige relaties, op adviseren bij complexe vraagstukken die het hart van de cliënten raken en vanuit betrokkenheid meebouwen aan duurzaam succes. Ik ben nu samen met anderen verantwoordelijk voor een heel grote praktijk van twintig specialisten. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking met zo’n grote groep specialisten en evenzeer naar het gezamenlijk leiderschap. Kennedy Van der Laan is wel wat meer gedigitaliseerd dan ik. Ik hou van wat stapels om me heen en dat vinden ze hier een tikje ouderwets. Op mijn oude kantoor krijgen ze de slappe lach van het idee dat ik zonder zou kunnen. Gelukkig zag ik inmiddels wel degelijk wat stapeltjes her en der. Waar ik het meest aan moet wennen is de fietsafstand: ik woon precies aan de andere kant van de stad. Koop een e-bike, zegt iedereen, maar daar heb ik wel wat te managen, want mijn dochters vinden dat een e-bike niet kan in de stad – wat ik tot nu toe met ze eens was.

U bent naast advocaat ook nog hoofddocent informatierecht aan de Grotius Academie en arbiter bij de Stichting Geschillenoplossing Automatisering, hoe combineert u deze rollen?
Dat is niet zo moeilijk, want de rollen liggen in elkaars verlengde: ze draaien allemaal om het recht. Ik vind het inspirerend en leerzaam om het recht vanuit verschillende perspectieven te bedrijven. Een luxe ook, het maakt het vak des te leuker. Ik ben daarnaast ook moeder, dat is pas een andere rol. Nu ze ouder zijn gaat het wel, maar toen ze kleiner waren was dat helemaal niet makkelijk te combineren. Maar voor alle jonge ouders: organiseer genoeg opvang en steun, hou vol, ooit krijg je weer genoeg slaap en heb je alle kinderziektes achter de rug. 

Kennedy Van der Laan heeft al een brede expertise op het gebied van IT-recht. Waar gaat uw focus liggen?
Mijn praktijk heeft zich in het afgelopen decennium bewogen in het brede veld van data en technologie en de digitale transformatie. Ik zal me veel bezig blijven houden met IT-contractering, geschillenoplossing, software en data. Verder zal ik veel verbinding zoeken met andere praktijken binnen kantoor. Ik geloof zeer in multidisciplinaire samenwerking en het slechten van muren. Vanwege die complexiteit die ik al noemde: de uitdagingen van cliënten zijn te complex om alleen door je eigen bril te bekijken en dan te denken dat je goed advies levert. Bovendien hou ik niet van de ‘eigen winkel’ gedachte: met zijn allen voor zijn allen bevalt me beter. Daarnaast ben ik van plan om jongeren op weg te helpen. In de komende paar jaar wil ik een paar zeer getalenteerde vrouwen support geven in hun doorgroei naar een partnerpositie. In het mannenbolwerk dat het IT-recht nog is, kan dat geen kwaad. Multidisciplinair en multidivers, die focus breng ik graag aan.

En tot slot: wat nam u zich voor toen u de advocatuur in stapte, en klopt het beeld dat u had nog steeds?
Ik nam me voor om op mijn morele kompas te varen en dat heb ik altijd geprobeerd. Dat is ook nodig om een goede advocaat te zijn, je moet zaken weigeren die je niet rechtvaardig acht en je moet cliënten soms tegenspreken. Verder nam ik me voor – of eigenlijk zit dat gewoon in me – om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen omgeving. Bijvoorbeeld door te proberen gevoelige kwesties bespreekbaar te maken. Dat is niet altijd makkelijk. Het onderwerp diversiteit en inclusiviteit is het ultieme voorbeeld: het is makkelijk om te zeggen dat er ruimte moet zijn voor iedereen, maar de toepassing in de praktijk is meer dan weerbarstig. Verder nam ik me voor, nadat ik op aanraden bij een groot kantoor was begonnen, om daarna over te stappen naar Kennedy Van der Laan omdat dat me zo’n leuk kantoor leek. De uitvoering daarvan heeft wat op zich laten wachten. Tot slot nam ik me voor om na de advocatuur ooit nog eens rechter en/of literair vertaler te worden. We zullen zien.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven