Jurian Bos (De Kempenaer) over ‘Geachte confrère’

Overstapper van de week is Jurian Bos. Bos is een tijdje uit de advocatuur geweest, maar nu weer terug, en wel bij De Kempenaer. Tot 2016 was hij advocaat bij NautaDutilh, vervolgens werkte hij bij de rechtbank Rotterdam als stafjurist en daarna bij het CDA als partijjurist.

Delen:

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. U heeft een aardig kronkelpad bewandeld. Wat vond u het leukste om te doen?
Dank! Ik zie het niet zozeer als een kronkelpad hoor, maar als zijwegen die mijn blikveld hebben verruimd. Constante is het perspectief van de machtsverhouding tussen overheid en burger. Dat komt terug in het bestuursrecht dat ik ook bij NautaDutilh en de rechtbank beoefende, en bij het CDA als politieke partij. De advocatuur spreekt mij het meest aan, hoewel ik het werk bij de rechtbank heel boeiend heb gevonden. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaring van meerwaarde is voor het werk als advocaat. Wat mij betreft zou een advocatenstage bij de rechtbank dan ook geen slecht idee zijn.

Vanwaar nu voor De Kempenaer gekozen?
De Kempenaer is een middelgroot kantoor met een bloeiende bestuursrechtpraktijk. Dat biedt allerlei kansen mijn expertise verder te ontwikkelen. Even belangrijk vind ik dat De Kempenaer sinds oudsher midden in de samenleving staat. Het kantoor is onder meer betrokken bij cultuur, particulier initiatief, zorg, ondernemers en kunst. Dat levert een mooie mix van creativiteit en kunde op waar ik mij thuis voel.

Is er sinds 2016 veel veranderd in de advocatuur? Was het een cultuurschok?
Er is niet veel veranderd, eerder vind ik dat de advocatuur hier en daar is achtergebleven. Zo viel mij bij terugkeer op dat advocaten in onderling zakelijk contact nog steeds vrij formeel in de omgang zijn. “Geachte confrère” in e-mails vind ik eigenlijk niet meer van deze tijd. Ook viel mij op dat advocaten van wederpartijen vaak automatisch terugschieten in juridische standpunten, terwijl de reflex juist meer zou moeten zijn in oplossingen te denken. In die zin was het wel een cultuurschok. De trend bij de Rechtspraak in het bestuursrecht is juist te zoeken naar laagdrempelige geschilbeslechting.

Waar naartoe wordt uw volgende overstap?
Ik hoop nog heel lang bij De Kempenaer te blijven, dus een volgende overstap ligt niet in het verschiet. Misschien dat ik in de toekomst als rechter-plaatsvervanger aan de slag kan. Als dat lukt, mogen jullie mij opnieuw interviewen.

En wat was u geworden als u geen jurist was geweest?
Als ik geen jurist was geweest, dan was ik graag politicus geworden. Ik vind het namelijk ontzettend belangrijk om voor de medemens op te komen. Dat kan in de politiek door goed naar elkaar te luisteren en een betere leefomgeving te creëren. Als advocaat kan ik hierin echter ook veel betekenen, dus ik weet mij zeer bevoorrecht in deze positie.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven