KNB-bestuur boos op rebellen

Delen:

Volgens Geertjan Sarneel, voorzitter van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), is het bestuur verbolgen over het feit dat en de wijze waarop een groep rebellerende notarissen vorige week opriep het bestuur van de KNB af te zetten: “Er was meer dan genoeg gelegenheid om het anders aan te pakken. En het had ook anders gemoeten.”

Een groep ontevreden notarissen, waaronder ook Anna de Vries (voorzitter van de Nederlandse Branche Vereniging voor Notarissen) en twee hoogleraren (Leon Verstappen en Hans Stubbé), stuurden afgelopen donderdag een e-mail naar alle (kandidaat-)notarissen in Nederland. In dit bericht stellen de ondertekenaars dat de beroepsorganisatie zich niet of te weinig zou inzetten tegen uitholling van het vak door de politiek. Zij vinden het een gevaarlijke ontwikkeling dat de overheid stuurt naar het buitenspel zetten van de notaris en maken zich zorgen over een reeks maatregelen waardoor de rechtszekerheid van de Nederlandse samenleving ernstig in het geding zou komen.

In de oproep pleit de groep – die naar buiten treedt onder de naam ‘Notaris Voor Rechtszekerheid’ -voor een ander beleid en een andere organisatie: “Wij zijn ervan overtuigd dat dit niet in goed overleg met de KNB lukt, het vertrouwen daarin zijn wij verloren. De KNB verdedigt de kernwaarden van het notariaat volstrekt onvoldoende. Daarom dient er een nieuw (interim) bestuur te komen.” Hun manifest werd donderdag op www.notarisvoorrechtszekerheid.nl geplaatst. Inmiddels hebben al vele collega’s hun adhesie betuigd.

In een reactie hierop zegt het bestuur open te staan voor discussie over eerder genomen besluiten en andere keuzes te respecteren.

Sarneel zegt compleet overrompeld te zijn. Sarneel: “Tijdens de vorige ledenraadsvergadering in november is geen enkel signaal in die richting gekomen op de voordracht en benoeming van twee nieuwe bestuursleden en de inkomend voorzitter; niet vanuit de ledenraad en ook niet van daar buiten. Zij zijn unaniem en zonder kanttekening benoemd. Als dit is wat de ledenraad wil, dan had dat al veel eerder besproken kunnen worden in de ledenraad – waar het thuishoort – en niet nu pas via een openbare brief. Daar is alle gelegenheid toe geweest. Het had anders gekund en ook zeker anders gemoeten. Ik ben verbaasd over hoe dit nu gaat.”

Jef Oomen, woordvoerder van Notaris Voor Rechtszekerheid, vertelt dat de gekozen aanpak de meest democratische is. “Een slecht-weer-boodschap komt nooit gelegen. Bovendien gaat het niet om de mensen, maar om de koers. We zijn niet uit op oorlog, maar willen een feller en proactief beleid. Het huidige bestuur doet zichtbaar te weinig. Er moet een frisse wind waaien. Als het huidige bestuur daar niets voor voelt, dan hebben wij een team klaar staan dat hiertoe wel bereid is.”

Funest

Op de vraag of het bestuur steken heeft laten vallen, antwoordt de voorzitter: “Natuurlijk worden er bepaalde (beleids)keuzes gemaakt en ik denk dat we dat heel overwogen hebben gedaan en doen. We gaan niet over één nacht ijs. Misschien hadden we alleen daarover beter moeten communiceren naar de leden. Meer vertellen over onze plannen, onze acties en ervaringen. Overigens is mij niet bekend welk ander beleid de briefschrijvers voor ogen staat.”

Het manifest is volgens Sarneel funest voor de beroepsgroep en zijn toekomst. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Daar moeten we samen aan werken. Als we gaan doen alsof we het allemaal met elkaar oneens zijn en erop staan dat het allemaal anders moet, zal ons dat geen goed doen.”

Om de tafel

Morgenavond gaan partijen met elkaar om de tafel. Hierbij zullen in ieder geval aanwezig zijn: Geertjan Sarneel, Franc Wilmink (penningmeester KNB/inkomend voorzitter), Jef Oomen, Ruud van Gerven (eveneens woordvoerder van ‘Notaris Voor Rechtszekerheid’) en Eric Feijen (voorzitter van de ledenraad). Verder is er een extra ledenraadsvergadering ingelast op dinsdag 6 maart. Dan zal formeel meer duidelijkheid (moeten) komen over het beleid en de positie van de huidige bestuurders. Sarneel zegt reuze nieuwsgierig te zijn en denkt dat het een spannende dag wordt. “Het is onzeker wat komen gaat. Ik ben benieuwd.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven