KNB-bestuur weggebonjourd

Delen:

KNB-bestuur weggebonjourdHet bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) is gisteren met bijna 70% van de stemmen tijdens een extra ingelaste ledenraadsvergadering weggestuurd. Hiermee heeft de actiegroep ‘Notaris voor rechtszekerheid’ haar doel bereikt: een nieuw bestuur, een nieuwe koers.

De afgelopen weken werd duidelijk dat er grote tegenstellingen binnen het notariaat bestaan. De initiatiefgroep pleitte voor een nieuw beleid waarvoor het aftreden van het bestuur noodzakelijk zou zijn. Zij stuurden daartoe een manifest aan alle (kandidaat-)notarissen in Nederland en betrokken de media hierbij.

Waarom het KNB-bestuur het allemaal zo ver heeft laten komen, is onduidelijk. Volgens Ruud Marres, één van de initiatiefnemers van ‘Notaris voor rechtszekerheid’ en notaris in Hengelo, had het initiatief een zachte landing kunnen maken. “We hebben geprobeerd om samen met het huidige bestuur tot een oplossing te komen. En daar waren we ver in, maar uiteindelijk heeft het bestuur daar toch niet voor gekozen. Misschien dachten de bestuursleden toch nog een kans te krijgen. Ze hadden mogelijk niet gerekend op die tweederde meerderheid die nodig was.”

Marres vertelt dat sommige bestuursleden erg teleurgesteld reageerden op de uitslag van de stemming. “Dat begrijpen we heel goed. Als je beleid wordt afgekeurd dan is dat natuurlijk een hard gelag. Uiteindelijk hebben ook deze mensen heus het beste met het notariaat voor.”

Het huidige bestuur is demissionair. Begin april zal opnieuw een ledenraadsvergadering moeten plaatsvinden. Dan zal het nieuwe bestuur worden benoemd. Binnen de initiatiefgroep staan al (kanidaat-)notarissen klaar om toe te treden. Onder meer de woordvoerders van de groep, Jef Oomen en Ruud van Gerven, hebben zich beschikbaar gesteld. En ook Marres heeft zich kandidaat gesteld. Maar de kans bestaat ook dat sommige huidige bestuursleden worden herbenoemd. Marres: “Sommigen zitten er nog maar heel kort. Als zij zich kunnen vinden in de visie die wij uitdragen dan is het best mogelijk dat zij weer deel zullen uitmaken van het bestuur. Maar voorzitter Geertjan Sarneel zal gezien zijn opstelling niet terugkeren.”

Strijdlustig gaat Marres de komende tijd tegemoet. “Notarissen zijn niet gewend om op de barricades te staan. Maar als je aan de wortels van het notariaat komt – zoals Den Haag doet – , dan is dit noodzakelijk. We gaan een nieuwe koers varen en meer het publieke debat in om op te komen voor het notariaat in het kader van rechtszekerheid. Dat willen we veel beter over de bühne brengen.”

De KNB geeft over het hele gebeuren op haar website de volgende verklaring:  “Op 6 maart 2012 hebben de leden en de ledenraad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) besloten dat het roer om moet. Grote veranderingen staan op stapel. Om deze koerswijziging een frisse start te geven heeft de ledenraad namens de leden besloten dat dit met een nieuw bestuur het beste ingevuld kan worden. Het huidige bestuur is daarmee nu demissionair. De ledenraad (namens de leden) en het nieuw te vormen bestuur zullen de komende maanden het nieuwe beleid vormgeven.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven