Koffie bij Simmons & Simmons op de Zuidas

Susannah Vromans en Charon Bakker van Simmons & Simmons, werkzaam als recruiters, nodigden mij uit voor een kop koffie bij hen op kantoor. Door met hen in gesprek te gaan, ben ik erachter gekomen wat de do’s en dont’s zijn, voor jou als student, wanneer je bij een advocatenkantoor op de Zuidas gaat solliciteren. Maar ook wat jouw positie op de arbeidsmarkt zal versterken en hoe je hier nu al mee aan de slag kunt.

Delen:

Kunnen jullie iets vertellen over de achtergrond van Simmons & Simmons als advocatenkantoor?
Simmons & Simmons is een internationaal advocatenkantoor met een Nederlands karakter. Het hoofdkantoor bevindt zich in Londen. In Nederland begon het kantoor in 1888 als Nolst Trenité in Rotterdam, waarna het in 2002 fuseerde met Simmons & Simmons en zich in 2007 vestigde op de Zuidas. Het kantoor heeft 21 vestigingen in 14 landen met zo’n 2400 medewerkers en meer dan 320 partners. Simmons & Simmons is een full-service advocatenkantoor en bestaat uit vier praktijkgroepen: Corporate & Commercial, Dispute Resolution, Employment, Incentives & Pensions en Financial Markets. De sector focus ligt sterk op financial markets, asset management & investment funds, healthcare & life sciences en TMT.

Wat maakt Simmons & Simmons anders dan andere advocatenkantoren op de Zuidas?
De mensen die bij ons werkzaam zijn hebben veelal voor Simmons & Simmons gekozen vanwege de omvang van het kantoor en het type cliënten en zaken. Simmons & Simmons is voor Zuidas-begrippen geen enorm groot kantoor. Iedereen kent elkaar goed waardoor de sfeer heel informeel en gezellig is, je werkt in kleine teams en schakelt direct met de partner. Je krijgt daarnaast ook al snel veel verantwoordelijkheid en kansen om jezelf te ontwikkelen. Kortom, Simmons & Simmons heeft de sfeer van een kleiner kantoor maar je werkt wel aan de mooie zaken en het type cliënten die je verwacht op de Zuidas. Ondanks dat we een internationaal kantoor zijn hebben we een mix van nationale en internationale cliënten én hanteren we geen sectiewissel tijdens je advocaat-stage. Je kiest bewust voor het rechtsgebied waar je gedurende je opleiding werkzaam zal blijven, waardoor je jezelf toch net wat meer een specialist kan noemen dan wanneer je na anderhalf jaar de switch maakt naar een ander team en rechtsgebied.

Hebben jullie ook leuke uitjes bij Simmons & Simmons?
Voor studenten organiseren we gedurende het jaar verschillende events om beter bekend te worden met ons kantoor. Zo organiseerden we onlangs de Business Course naar Tallinn. Gedurende drie dagen heeft een groep studenten kennis kunnen maken met zowel onze transactie- als procespraktijk en waren er veel sociale activiteiten om elkaar te leren kennen. Op onze Instagram en TikTok-account kan je een goede indruk krijgen van de reis. Ook organiseren we elk jaar het Nationaal IE-Studentencongres in samenwerking met verschillende topkantoren op het gebied van Intellectueel Eigendomsrecht. Dit is de kans voor studenten met affiniteit voor dit rechtsgebied om in één middag kennis te maken met verschillende kantoren door middel van workshops, een pleitwedstrijd en een afsluitende borrel. In februari kunnen studenten zich aanmelden voor de vierde editie die zal plaatsvinden in mei. 

Uiteraard worden er vanuit kantoor ook genoeg uitjes georganiseerd voor de collega’s. Elke vrijdag is onze bar ’t Akertje open voor de vrijmibo, en eens per maand wordt dit wat grootser aangepakt met een thema, zoals Pride of Oktoberfest. Ons kantoor heeft een binnentuin, dus in de zomer borrelen we daar of wordt er een barbecue georganiseerd. Ook gaan we in maart weer met het hele kantoor op skireis, en we hebben net een heel leuk kerstfeest achter de rug. 

Hoe ziet een typische dag als recruiter bij Simmons & Simmons eruit? En wat is een functievereiste die tot succes zal leiden in deze functie?
Het leuke aan deze functie is dat er eigenlijk geen typische dag is! Als recruiter houd je veel ballen in de lucht en zijn je taken erg divers. Je reist naar verschillende steden voor externe events, organiseert interne events, voert (sollicitatie)gesprekken, overlegt nauw met de advocaten en partners met betrekking tot de recruitmentwensen en houd je bezig met employer branding en de social media van Simmons & Simmons (LinkedIn, InstagramTikTok). In deze functie is het belangrijk om goed te luisteren naar de doelgroep en mee te gaan met een nieuwe generatie studenten. Zij vinden andere dingen belangrijk dan de studenten van twintig jaar geleden. Daar moet je je als kantoor bewust van zijn wil je in de toekomst een aantrekkelijke werkgever blijven. ‘Out of the box’ denken wordt dan ook erg gewaardeerd bij Simmons.

 

´Het is dan ook erg belangrijk dat er out of the box wordt gedacht´ 

 

Hebben jullie advies voor studenten die graag advocaat op de Zuidas willen worden?
Je studententijd is dé tijd om je te oriënteren en een student-stage of werkstudentschap is daar bij uitstek het middel voor. Doordat je een aantal maanden lang dagelijks bij een kantoor over de vloer komt, krijg je een heel goed beeld van de sfeer en de praktijk. Ook weet je daarna een stuk beter wat wel en niet bij je past. Dit helpt enorm bij het kiezen van het kantoor waar je uiteindelijk als advocaat wil starten en verkleint de kans dat het totaal niet bij je blijkt te passen. Loop bijvoorbeeld stage bij een Nederlands kantoor en een internationaal kantoor of een groot Zuidas-kantoor en een nichekantoor. Wellicht ten overvloede, maar als je bij een kantoor stage loopt, zet je dan voor de honderd procent in. Zorg dat je zichtbaar bent en pak kansen om jezelf te laten zien, zowel inhoudelijk als op sociaal vlak. Een goede stagebeoordeling is een enorme pre als je gaat solliciteren voor een advocaat-stageplek. 

Aan welke karaktereigenschappen moet volgens jullie een junior-advocaat voldoen?
Iedereen is anders en heeft zijn eigen kwaliteiten, maar er zijn wel een aantal eigenschappen die je dient te hebben om een goede advocaat te worden bij Simmons & Simmons. Omdat we een kleiner kantoor zijn en je in een klein team terecht komt is het heel belangrijk dat je goed kan samenwerken en een echte teamspeler bent. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat iemand leergierig is, enthousiast te werk gaat en stressbestendig is. 

Wat zijn aandachtspunten voor een sollicitant bij een sollicitatiegesprek bij een advocatenkantoor?
Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, maar probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn en sociaal wenselijke antwoorden te vermijden. Een sollicitatiegesprek is niet alleen bedoeld om een kantoor te overtuigen van jouw kwaliteiten. Het is ook zeker een moment voor jou om vragen te stellen en te beslissen of het kantoor bij jóu past en aan te geven wat jij zoekt in je toekomstige functie. Ga goed voorbereid naar het gesprek, lees je in over het kantoor, de gesprekspartners en de betreffende praktijk. Formuleer duidelijk voor jezelf waarom je specifiek voor dat kantoor of die praktijk kiest. 

Wat is iets dat een sollicitant echt niet moet te doen?
Onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek komen. Dit komt ongeïnteresseerd over en maakt de kans klein dat je wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek. 

Wat is jullie motto als recruiter?
Wees vooral jezelf! Bij Simmons vinden we authenticiteit heel erg belangrijk. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Wij helpen je tijdens je loopbaan om de beste versie van jezelf naar boven te halen. Dat kan voor iedereen in elke fase van zijn of haar leven anders zijn. Om dit te ondersteunen hebben we het ‘STARS’-programma opgezet. Dit is een platform waarbij iedereen de mogelijkheid heeft om bepaalde competenties te ontwikkelen. Het is themagericht ingedeeld (persoonlijk leiderschap, sales, innovatie, wellbeing, technologie, commerciality, ESG, impact) en er worden diverse leervormen gehanteerd (webinars, podcasts, interactieve oefeningen et cetera).

Juridische specialisatie vinden we belangrijk en waardevol, ook voor onze cliënten, maar we willen niemands persoonlijkheid in een mal kneden. Ruimte geven aan persoonlijk leiderschap staat hoog in het vaandel. Dat blijkt uit het feit dat iedereen bij binnenkomst een MBTI-training krijgt, zodat men meer inzicht krijgt in zichzelf en anderen. Ook faciliteren we om een periode op een buitenlandse vestiging te werken, wat ten goede komt aan de persoonlijke ontwikkeling en internationale samenwerking.

Heb je na het lezen van dit interview vragen over Simmons & Simmons als kantoor of bespreek je graag rechtstreeks met de recruiter de mogelijkheden? Contact dan Charon Bakker via charon.bakker@simmons-simmons.com of 06- 57 63 81 84.

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven