Kun je met een strafblad solliciteren bij de politie?

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Kun je met een strafblad solliciteren bij de politie? Dat vroeg ik mij af in de week dat de berechting van oud-officier Vincent L. wegens seks met een minderjarige begon en het OM bekendmaakte dat plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Gerrit Veurink zijn loopbaan vervolgt bij de politie. Veurink geeft hiermee, aldus het OM, “gevolg aan een al jaren bij hem bestaande ambitie die ook bij de top van het OM en de politie bekend was.”

Taakstraf

Die ambitie heeft dan vast een zetje gekregen door de taakstraf van 120 uur (waarvan 60 voorwaardelijk), die de Rechtbank Amsterdam Veurink in februari oplegde.

Uit de bewezenverklaring blijkt dat Veurink tijdens de ochtendspits van 15 februari 2017 in het zuidwesten van Zwolle met zijn auto een kruising is opgereden zonder te kijken. Het was bekend terrein voor hem, maar hij had de autoruiten niet goed ijsvrij gemaakt. Daardoor zag hij de fietser niet die van rechts kwam en voorrang had.

De aanrijding leverde de fietser “zwaar lichamelijk letsel” op: een gebroken enkel, een gebroken kuitbeen en gescheurd botvlies. Veurink heeft zich aanmerkelijk onvoorzichtig gedragen en daarmee artikel 6 van de Wegenverkeerswet overtreden.

Het lijkt mij een betreurenswaardig incident. Maar er gebeuren wel ergere dingen bij het OM.

Kombijdepolitie

Van de week liep ik langs een politiebureau in Zoetermeer. Op de gesloten toegangspoort naar de parkeerplaats stond de tekst: “Weten wat hier gebeurt? Kombijdepolitie.nl”. Er gebeurt vast heel veel goeds. Ik vind dat de politie zich doorgaans heel goed kwijt van haar moeilijke taak. Maar ik lees ook bijna elke week wel ergens dat een arrestatie te hardhandig verliep, een burger of collega wordt gediscrimineerd of seksueel geïntimideerd, criminelen aan vertrouwelijke informatie worden geholpen of het dienstwapen privé wordt misbruikt.

Zit de politie dan wel te wachten op sollicitanten met een strafblad? Ik legde het voor aan Olga van Kombijdepolitie.nl. Zij sprak mij bemoedigend toe: “Het hangt ervan af waarvoor en hoe lang geleden.” Een taakstraf van 120 uur wegens onvoorzichtig rijden, zei ik. “Gewoon ervoor gaan, er eerlijk over zijn en zien hoe ver u komt.”

Ik vind het een motto waar de Politie en het Openbaar Ministerie nog een puntje aan kunnen zuigen. Die gaan er ook voor, maar zijn niet altijd eerlijk.

De vacature van Veurink wordt binnenkort opengesteld, schrijft het OM in het persbericht. Dat wil ik wel geloven. Maar ik denk niet dat ik ervoor ga.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top