Kwaliteitstoets ‘light’ voor advocaten

Delen:

Foto Depositphotos

Na jarenlang gesteggel is de kogel eindelijk door de kerk: advocaten worden onderworpen aan een kwaliteitstoets. Het gaat wel om de ‘light-versie’. Advocaten moeten minimaal acht uur per jaar besteden aan feedback, maar hoeven daarvoor niet te kiezen voor het arbeidsintensieve en dure middel van peer review. Intervisie of gestructureerd collegiaal overleg is ook toegestaan. Het College van Afgevaardigden van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft de benodigde verordening goedgekeurd op 21 juni.

Deze uitkomst is een compromis tussen het oorspronkelijke uitgangspunt van de Algemene Raad (AR) en de opinie van een aantal leden van het College van Afgevaardigden (CvA). De Algemene Raad wilde aanvankelijk peer review verplichten, maar dit stuitte op verzet vanuit geledingen binnen het CvA.

De tegenstanders van verplichte peer review zijn bang voor de kosten van een externe deskundige die peer review begeleidt. Vooral kleine kantoren hikken aan tegen het bedrag van 1000 à 1500 euro dat daarmee gemoeid is. Andere advocaten zijn bang de vertrouwelijkheidsregels te schenden als ze inzage moeten verlenen in hun dossiers.

CvA-lid Nardy Desloover (Wybenga advocaten) noemde de uitkomst een slap aftreksel van een kwaliteitstoets. Hij kreeg bijval van zijn Amsterdamse collega Margreet Ruijgrok (Van Hilten Advocaten & Mediators). “Het valt mij op dat de tegenstanders van strengere kwaliteitseisen vooral redeneren vanuit het belang van hun kantoor en niet vanuit het cliëntbelang.”

Het is nog niet bekend wanneer de verplichting ingaat.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven