Boekentip: Liesbeth Zegveld over de Molukse treinkaping in 1977

Laat dat mobieltje maar links liggen. Dat scheelt stroom en, met de koudere dagen in aantocht, geeft het je tijd om weer eens een goed én interessant boek te lezen. Topadvocate Liesbeth Zegveld (UvA) schreef er een, en wel over de Molukse treinkaping in 1977.

Delen:

foto: Depositphotos

Jarenlang stond topadvocate Liesbeth Zegveld slachtoffers van oorlogsgeweld succesvol bij. In 2013 werd ze gebeld. Stel dat de Staat buitensporig geweld had gebruikt bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977, verzuimd had zijn eigen handelen te onderzoeken en bewust informatie had achtergehouden, zou zij die zaak dan voor de rechter willen brengen? Ze aarzelde niet, ondanks stevige weerstand vanuit Defensie en onbegrip van velen – ze had eerder oorlogsslachtoffers bijgestaan, en dit waren toch zeker daders? Want dat er in deze zaak onthutsend veel onduidelijk was, was zeker. In ‘Ik wil de waarheid’ maakt je als lezer de rechtszaak van binnenuit mee, de hoorzittingen, getuigenverhoren, reconstructies, gesprekken met deskundigen en met nabestaanden van de omgekomen kapers Hansina Uktokselja en Max Papilaja. Het gebrekkige onderzoek door de Staat werd door de rechters bewezen geacht, maar Zegveld verloor de zaak.

Toch laat ‘Ik wil de waarheid’ zien dat ook een verloren zaak betekenis kan hebben. Het toont Zegveld in haar bewonderenswaardige gedrevenheid om de waarheid boven water te krijgen. Want als íéts Zegveld drijft, dan is het wel het besef dat staatsmacht dodelijk kan zijn en dat we het handelen van de Staat voortdurend kritisch tegen het licht moeten houden – omdat de Staat er voor ál zijn burgers dient te zijn.

Liesbeth Zegveld (1970) is mensenrechtenadvocaat en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werd beroemd vanwege tal van succesvolle zaken, voor slachtoffers van Srebrenica, nabestaanden van standrechtelijk geëxecuteerden in Indonesië, slachtoffers van de Holocaust die met NS-treintransporten naar concentratiekampen werden afgevoerd, en overlevenden
van luchtbombardementen in Irak.

Liesbeth Zegveld is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven