Legal Blendle

Delen:

Hoe lang laat de juridische Blendle nog op zich wachten? Een website met een selectie van artikelen uit juridische tijdschriften, die je voor enkele tientallen eurocent kunt downloaden?

Dat je zelf kunt bladeren en bekende of minder bekende juristen bepaalde artikelen aanraden is geen garantie dat je niets over het hoofd ziet. Daarom zal de formule van het onlangs gelanceerde Blendle de behoefte aan goedkopere juridische vakinformatie niet kunnen bevredigen.

Maar het idee van pay per document verdient navolging. Want de dure abonnementen op juridische tijdschriften drukken zwaar op het toch al tanende resultaat van menig advocatenkantoor.

Om het hoofd boven water te houden in de red ocean volstaat de kaasschaaf niet, zegt consultant Gerard Tanja in De molenstenen van de advocatuur. In dit praktische boekje laat juridisch journalist Michel Knapen verschillende (ervarings)deskundigen vertellen hoe je kunt besparen op pand, personeel en papier.

Op het pand kun je onder meer besparen met flexplekken en kringloopmeubilair.

Op personeel valt te bezuinigen door gewone secretaresses nog maar 2000 euro per maand (in plaats van 3000) te betalen  en door ‘een flexibele schil’ van experts om het kantoor te vormen. Bijvoorbeeld door voor een vast bedrag het antwoord op een specialistische vraag in te kopen bij SupportLawyerOnline.

De kosten van ‘papier’ kunnen omlaag door onlineabonnementen te nemen die meer zijn toegesneden op de behoefte.

Via de online zoekbedrijven Legal Intelligence en Rechtsorde (van Kluwer respectievelijk Sdu) is dat nog maar gedeeltelijk mogelijk. Zij hoesten weliswaar alle literatuur en rechtspraak rond een thema op, zodat je de kantoorbibliotheek voortaan kunt gebruiken voor strategische bezinningssessies met karnemelk en broodjes kaas.

Legal Intelligence kost nog altijd 636 euro per gebruiker per jaar. En daar komen de abonnementskosten nog bovenop. Maar Houthoff Buruma zweert er volgens de LI-directeur bij. Onder meer omdat de informatie beter te doorzoeken en te delen is.

Maarten Bohlken van uitgeverij Swets ziet de oplossing in pay per document. Dat zou per saldo duurder kunnen zijn dan de abonnementen van nu. Maar de kosten kun je gemakkelijker doorberekenen aan de cliënt. En een belangrijke voorwaarde is dat de uitgevers meewerken, zegt hij.

Daar zit ’m de brille van de onbevangen informatiemakelaars achter Blendle. Zij hebben de uitgevers van alle serieuze kranten en tijdschriften (‘èn Story’) weten te overtuigen dat zij iets goed kunnen maken van het verlies aan betalende abonnees met de losse verkoop van artikelen.

Misschien gaat het Kluwer en Sdu nog te goed om op korte termijn mee te werken aan Blendlegal. Maar dan zouden juristen en Blendle de handen ineen moeten slaan.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven