Legal Top Talent Survey 2022

De belangrijkste conclusies en trends op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse Legal Top Talent Survey zijn deze week gepubliceerd. Legal Top Talent, werving & selectie specialisten op het gebied van excellente rechtenstudenten, verrichte voor het zesde achtereenvolgende jaar onderzoek naar de werkgeversreputatie en aantrekkelijkheid van advocatenkantoren in de Nederlandse markt.

Delen:

foto: Depositphotos

De organisatie geeft als belangrijkste bevindingen uit de survey weer:

  • Stibbe blijft dit jaar het populairst als toekomstige werkgever op de voet gevolgd door Loyens & Loeff.
  • BakerMcKenzie in 2021/2022 sterk gestegen in voorkeur en staat voor het eerst boven Allen & Overy als populairste internationale kantoor.
  • Eerste- en tweedejaars studenten zijn aanzienlijk minder goed bekend met de arbeidsmarkt na twee jaar corona.
  • .Work-life balance blijft de grootste reden waarom studenten twijfelen aan een start in de advocatuur. Ook is het aantal studenten dat aangeeft ‘Geen twijfels’ te hebben t.a.v. een start in de advocatuur al een aantal jaar aan het dalen (nu slechts 18%).
  • ‘Purpose’ was vorig jaar een minder vaak genoemde twijfel onder studenten, maar is ook dit jaar aanzienlijk. Maar liefst 24% van de studenten geeft aan dat een gebrek aan sociale doelstellingen een twijfel is voor een start in de advocatuur.
  • Studenten overwegen vaak meerdere corporate alternatieven wanneer ze naar een alternatief voor de advocatuur zoeken. Van deze alternatieven blijft een rol als bedrijfsjurist onverminderd populair (en de populariteit hiervan blijft jaarlijks stijgen).
  • Dit jaar zien we dat internationale / Angelsaksische kantoren het iets beter doen dan het voorgaande jaar wat voorkeur betreft. Het aantal studenten met een expliciete voorkeur is gestegen.
  • Sfeer en collega’s zijn nog altijd de belangrijkste drijfveren in de keuze voor een kantoor, naast inhoudelijke aspecten zoals uitdagend werk, en goede begeleiding- / opleidingsmogelijkheden. Internationale mogelijkheden, moderne secundaire arbeidsvoorwaarden en ervaringen van derden zijn relatief minder leidend.

Paula ter Beek – General Manager bij Legal Top Talent: “Ondanks de effecten van de pandemie – die nog duidelijk zichtbaar zijn in de resultaten van de survey, is er ten opzichte van de voorgaande jaren een duidelijke omslag zichtbaar in de respons op bepaalde survey onderwerpen. Zo is er een toenemende interesse voor startfuncties bij wereldwijd actieve kantoren. Dit komt mogelijk doordat remote werken de wereld iets kleiner heeft gemaakt, en ook internationale afstand hierdoor makkelijker is te overbruggen. Work-life balance kent al een aantal jaren een prominente plek in het keuzeproces voor startfuncties. Wij denken dat dit blijvend is omdat studenten (met reden) veel aandacht besteden aan wat er in hun omgeving gebeurt, zij een langere termijnvisie op werk in het algemeen proberen aan te houden en dus kiezen voor werkgeverschap dat hier passend op inspeelt. Hoewel de meerderheid nog steeds in de advocatuur wil starten is dit een trend die niet genegeerd mag worden.”

In 2022 deden 327 rechtenstudenten mee aan het jaarlijks terugkerende onderzoek. Deze studenten behoren tot de top van de markt. De studenten zijn afkomstig uit het hele land en zijn gemiddeld 22 jaar. Van de groep is 64% vrouw, wat in lijn is met de grote populariteit van de rechtenstudie onder vrouwen. In de survey van 2022 komt naast algemene trends ook weer specifieke informatie over de voorkeurspositie van verschillende kantoren onder excellente rechtenstudenten naar voren. De kantoren worden in de survey gerangschikt naar bekendheid, voorkeurspositie en imago, maar ook naar gepercipieerde kwaliteit van de praktijk, innovatie en diversiteit.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven