LegalMatch de grootste?

Delen:

Lm-100x100Edmond Gevaerts is managing partner bij LegalMatch, een gespecialiseerde intermediair die zich uitsluitend richt op de bemiddeling van ervaren juristen en advocaten, zowel voor vaste- als interimposities. Gevaerts geeft aan dat 2013 bijzonder goed van start is gegaan: “LegalMatch heeft dit jaar al twee partners bij advocatenkantoren, een ‘gewone’ senior jurist en een aantal interim-juristen bij opdrachtgevers geplaatst. Daarnaast zijn er twee partners op dit moment in procedure en is er deze week een nieuwe aanvraag voor een partner binnengekomen. Het is duidelijk dat opdrachtgevers die op zoek zijn naar echte senior juristen en advocaten LegalMatch steeds beter weten te vinden. De opdrachtgevers zijn kennelijk blij dat er een alternatief is voor de gevestigde partijen in het topsegment.”

De grootste

Indien de toestroom van opdrachten blijft aanhouden dan wordt LegalMatch in 2013 waarschijnlijk de grootste intermediair voor zeer ervaren juristen (tot en met general counsels) en senior advocaten (tot en met partners) van Nederland. Hoewel het zeker geen doel is om de grootste te worden is het een eer en bevredigend om zoveel opdrachtgevers en kandidaten te mogen helpen aan een mooie toekomst.

Uitbreiding

LegalMatch wil komend jaar in Nederland graag uitbreiden. Gedacht wordt aan een partner van een groot of groter kantoor en/of een general counsel die een andere invulling aan zijn toekomst wil geven. Mede omdat wij een aantal opdrachtgevers hebben in België en Frankrijk zijn wij op dit moment ook voorzichtig aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om in deze landen actiever te worden.

De markt

Bij veel organisaties zijn er nog steeds vacature- en inhuur stops. Omdat het juridische werk niet kan blijven liggen wordt er meer uitbesteed aan de advocatuur. De kosten hiervan worden binnen de onderneming regelmatig op een project geboekt en komen dan niet ten laste van het budget van de manager Legal. Hoewel de kosten vaak substantieel hoger zijn dan bij het aannemen van een jurist voor vast of interim is dit voor verschillende partijen aantrekkelijk. Mede omdat LegalMatch zowel voor het bedrijfsleven als voor de advocatuur werkt heeft zij van deze ontwikkeling minder hinder.

Daarnaast zijn er initiatieven van bureaus die alle opdrachten uitzetten bij alle ingeschreven interim-juristen waarbij de interim-jurist zelf de opdrachtgever benadert en zelf onderhandelt met de opdrachtgever over zijn of haar tarief. Het bureau krijgt een “fee” van de interim-jurist. Het is logisch dat de interim-jurist met de meeste tijd reageert in plaats van de best geselecteerde jurist voor dat project. Dit kost de opdrachtgever veel tijd (selectie, administratie) waarbij het de vraag is of de meest geschikte interim-jurist voor de opdracht wordt gevonden. Zonder dat de kosten lager zijn omdat het tarief inclusief de afdracht aan het bureau is. Tevens merk je dat opdrachtgevers vaker juristen zelf benaderen om de kosten van een intermediair te besparen. Mede omdat er in deze gevallen geen concurrentie is tussen kandidaten is deze manier van werken echter in veel gevallen niet goedkoper dan te werken met een gespecialiseerde intermediair.

Tot slot worden opdrachten steeds vaker via Inkoop uitgezet waardoor er in eerste instantie niet meer op kwaliteit wordt geselecteerd maar puur op basis van prijs. Je merkt dat een aantal general counsels zeer ontevreden is over deze manier van werken (zij worden afgerekend op de kwaliteit van de juridische afdeling) en willen graag weer zelf kunnen bepalen met wie zij zaken doen. Het komend jaar zal duidelijk worden of bedrijven weer wat meer financiële ruimte krijgen om voor kwaliteit te gaan.

Toekomst

De afgelopen twee jaar zijn een aantal bureaus uit de juridische markt gestapt en het komend jaar verwachten wij dat er nog een aantal deze stap zal zetten. De bureaus die gespecialiseerd zijn, snel werken, een goed bestand en netwerk hebben en een duidelijk toegevoegde waarde leveren voor de opdrachtgever zullen sterker uit deze periode komen en staan klaar voor het moment dat er weer wordt gevochten om goede juristen en advocaten.

Sinds kort lijkt het erop dat er weer wat meer vertrouwen komt in de economie. Het is nog te pril om echte conclusies te trekken maar er gebeurt op dit moment wel iets. Aan het eind van 2013 ben ik heel benieuwd of wij inderdaad kunnen zeggen dat het eerste kwartaal van 2013 het omslagpunt was naar een mooie groeiende economie waar veel juristen en advocaten een nieuwe stap in hun carrière hebben kunnen zetten.

Voor meer informatie: Edmond Gevaerts, managing partner LegalMatch, tel: 06-15882218, www.legalmatch.nl

Dit bericht valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven