Leidse onderzoekers krijgen 760.000 euro voor project over de rechtsstaat

Twee onderzoekers, verbonden aan het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden, krijgen een beurs van 760.000 euro om onderzoek te doen naar het functioneren van de rechtsstaat.

Delen:

Leidse onderzoekers krijgen 760.000 euro voor project over de rechtsstaat - Mr. Online
Foto: Depositphotos

Het bedrag is een onderdeel van het ISGA-project ‘NET-ROL: Networks and the Rule of Law: Uncovering Socio-Economic Outcomes’, dat wordt gefinancierd door Horizon Europe. Onderzoekers Antoaneta Dimitrova (hoogleraar Comparative Governance) en universitair docent Jaroslaw Kantorowicz richten zich – zo meldt de Leidse universiteit op haar website – op de belangrijke vraag: ‘Wat als de rechtsstaat verzwakt, beseffen mensen wat er dan gebeurt?’

Goede en slechte netwerken

Het project richt zich op de rechtsstaat, hoe burgers de effecten daarvan ervaren en hoe (goede en slechte) netwerken in landen functioneren. Goede netwerken kunnen zorgen voor betrokkenheid van burgers, zoals iets samen met buren regelen in de gemeente. Slechte netwerken kunnen gaan over ondernemers die onder de tafel een vergunning proberen te ritselen, of over familienetwerken: familieleden van een regeringsleider die via grote projecten EU-geld krijgen. Vooral onderzoek doen naar slechte netwerken is lastig, want dit gebeurt doorgaans in het geniep. De twee onderzoekers gaan werken met enquêtes, andere teams met innovatieve data science, econometrische methoden en technieken voor netwerk- en tekstanalyses.

Burgers

Het onderzoekt richt zich ook op burgers: hoe kunnen zij beter betrokken worden bij de rechtsstaat. Hiervoor willen de onderzoekers informatiecampagnes ontwerpen, gebaseerd op resultaten van het project. De vraag is dan ook: als mensen beter worden geïnformeerd, leidt dit dan tot een gedragsverandering?

Internationaal project

Het uiteindelijke doel van het project is om de rechtsstaat en democratie te versterken. Het project gaat in maart 2025 van start. Het betreft een groot internationaal project dat drie jaar duurt. De onderzoekers werken daarin samen met denktanks in Noord-Macedonië en Polen en met universiteiten in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Frankrijk en Italië.

Wilt u vanaf nu elke week een samenvatting van al het nieuws van Mr. in uw mailbox? Klik hier

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven