Leo van der Wees (Raad van de rechtspraak) over het Zweetkamertje

Leo van der Wees studeerde af in 1986, en nu is hij senior raadsadviseur Recht & ICT, en schreef hij onlangs, op persoonlijke titel, een artikel over de rol van kunstmatige intelligentie bij het rechtspreken – de rechtsprekende computer is (voorlopig) een utopie. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Leo van der Wees 'toen'

Leo van der Wees studeerde rechten in Leiden van 1981 tot 1986 en doceerde recht en IT in Rotterdam en Tilburg. Sinds 1998 is hij (mede-)eigenaar van Recht.nl en sinds 2012 is hij bestuurder bij OpenRecht. Sinds september 2021 werkt hij voor de Raad van de rechtspraak.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Een mooie herinnering is het schrijven van mijn naam in wat men noemt Zweetkamertje. Dat mag je doen na de buluitreiking. Het ‘zweten’ zit er dan al op, maar leuk is het wel.
Ik was zo onverstandig om niet in Leiden te gaan wonen, wat ertoe leidde dat ik soms nogal wat capriolen moest uithalen om thuis te komen, als dat al lukte. Niet in je studiestad wonen is niet handig. Je bengelt er een beetje bij. Dus niet zozeer een slechte herinnering aan de studie, maar wel aan de foute keuze om niet midden in het studentenleven te gaan staan.

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Informatica en Recht was natuurlijk het leukste vak. Wat vooral leuk was was dat de collegezaal snel leegliep toen de universitair docent van die tijd, Aernoudt Schmidt (Universiteit Leiden), tekst en uitleg ging geven over nullen en enen. Dat was menig aanstaande mr. een brug te ver.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Hans Franken gaf geweldige colleges met veel humor. De zaal zat altijd bomvol. En hij was ook nog eens geïnteresseerd in informatica en een van de oprichters van het huidige eLaw, Centrum voor Recht en Digitale Technologie van de Universiteit Leiden. Dat maakte hem voor mij wat je nu zou noemen een influencer. Later kwam ik hem nog vaak tegen in het wereldje van IT en Recht. Ik mag nu ook Hans zeggen.

Leo van der Wees over kunstmatige intelligentie bij het rechtspreken - Mr. online
Leo van der Wees ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Ik zou eerder iets aan het huidige curriculum willen veranderen. In mijn Recht.nl-tijd had ik veel (mail)contacten met studenten en kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat veel van hen geen flauw benul hadden van het juridische informatielandschap. In mijn tijd als universitair docent verzorgden wij het vak ‘Computergebruik voor Juristen’. Ik zou zo’n soort vak verplicht willen stellen voor alle eerstejaars, waarbij het juridische informatielandschap in den brede wordt toegelicht. Dus niet alleen de commerciële bronnen, maar juist ook datgene wat er (steeds meer) beschikbaar is in het publieke domein.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
Ik zou als eerste zeggen: geniet van de tijd. Een student van nu moet misschien wel tot zijn of haar zeventigste levensjaar werken. Dus een extra vak, master, minor, waarom niet?
En ga je hart achterna, ook qua studiekeuze. Dan is de kans het grootst dat je de baan van je leven krijgt. Niet erg als dat geen Recht & ICT is. Wel jammer natuurlijk.
Ga ook, als je studie daartoe de gelegenheid geeft, over de grenzen kijken.

Leo van der Wees is deze week ook Mr. van de week. Lees hier het interview.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top