Leon Trapman (Radboud Universiteit) over creatieve antwoorden

Leon Trapman studeerde af in 2017. Nu, zo’n zeven jaar later, is hij gepromoveerd, en wel op het proefschrift ‘Kiesrecht, verkiezingen en verkiezingscampagnes’, aan de Radboud Universiteit. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt hij terug op zijn studententijd.

Delen:

Leon Trapman over het Nederlandse kiesrecht, dat van hem een 8+ krijgt - Mr. online
Leon Trapman

Leon Trapman deed zijn bachelor in Nijmegen (2012-2015) en haalde twee jaar later zijn master aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde ook nog aan de Freie Universität Berlin en Cardozo School of Law (New York). In zijn studententijd was hij redacteur bij Ars Aequi.

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw rechtenstudie?
Het klinkt misschien vreemd, maar de beste herinnering heb ik aan de laatste dagen van mijn uitwisseling in Berlijn, die ik helaas met een flinke amandelontsteking in het ziekenhuis moest doorbrengen. Ik werd daar bezocht door een hele parade aan vrienden die ik daar had gemaakt. Dat was echt hartverwarmend.

De slechtste herinnering heb ik aan het bandje waar ik in mijn studententijd in speelde. Dat begon goed en we werden steeds beter, maar uiteindelijk is die band door onderlinge strubbelingen uit elkaar geklapt. Gelukkig spreek ik een deel van de bandleden nog altijd!

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn favoriete vak was intellectuele eigendomsrecht, dat werd gegeven door de onlangs overleden Antoon Quaedvlieg. Hij gaf toe dat de jurisprudentie die we behandelden eigenlijk niet te begrijpen was en beloonde creatieve antwoorden op het tentamen. Mijn minst favoriete vak was burgerlijk recht, waarvan de werkgroepen op een gegeven moment werden gegeven door een docent die om de een of andere reden de pik op mij had. Hij ging er steeds van uit dat ik niet was voorbereid, terwijl ik echt mijn best had gedaan maar gewoon bitter weinig van de stof snapte. Dat was behoorlijk demotiverend.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Tijdens mijn master aan de UvA leerde ik Tarlach McGonagle kennen, die zich (ook nu nog) met een enorme gedrevenheid inzet voor zijn studenten. Ook deelden we een interesse in de journalistiek. Hij moedigde me aan om die interesse verder te verkennen. Na een korte flirt met de Amsterdamse nieuwszender AT5 kwam plots een vacature op de Radboud Universiteit voorbij. En nu zit ik hier.

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Eigenlijk niets. Ik heb wel eens spijt gehad dat ik überhaupt rechten ben gaan studeren en het niet serieus heb geprobeerd te maken in de muziek. Tegelijkertijd ben ik er nu achter dat ik prima op mijn plek ben.

Wat wilt u de huidige generatie rechtenstudenten aan advies meegeven?
Stop met het gebruiken van StudeerSnel. Ik snap de verleiding om snel werkgroepaantekeningen te vinden wel, maar de werkgroepen worden er saaier van, zowel voor de studenten als voor de docenten, en je leert er niets van. En als ik essays die ik heb beoordeeld op StudeerSnel terugvind, soms inclusief mijn commentaar, dan voel ik sterk de behoefte om er alsnog een onvoldoende voor te geven.

Leon Trapman is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven