Lisa-Marie Komp over misstanden bij adoptie

Delen:

Lisa-Marie Komp Prakken d'Oliveira

Mr. van de week is Lisa-Marie Komp, advocaat van Prakken d’Oliveira. Ze is de advocaat van Dilani Butink die bij de rechtbank Den Haag een proces voert tegen de Nederlandse Staat en de Stichting Kind en Toekomst. Die hebben volgens Butink ernstige fouten gemaakt bij haar adoptie in 1992.

Dilani Butink verwijt het bemiddelingsbureau Stichting Kind en Toekomst niet te hebben onderzocht of de gegevens van de biologische ouders klopten en of ze haar vrijwillig ter adoptie hebben afgestaan. De Nederlandse Staat wordt verweten niet te hebben gecontroleerd of de stichting zich hield aan de eisen van de Nederlandse adoptiewet. Dat zijn forse verwijten. Hoe heeft u die onderbouwd?
De vordering is onderbouwd met diverse mediaberichten waarin al vanaf het begin van de jaren ’80 regelmatig over misstanden bij adopties in Sri Lanka werd bericht. Ook baseren we ons op verklaringen van deskundigen destijds en nu en op interne documenten van het Ministerie van Justitie waarin de misstanden zijn gedocumenteerd. Over de laatste heeft Dilani de beschikking gekregen met een Wob-verzoek.

De adoptieouders zouden eigenlijk een ander kind krijgen, maar toen de ouders dat kind opeisten, kregen de adoptieouders ineens Dilani in hun armen gedrukt. Dat lijkt nogal amateuristisch allemaal.
Dilani leeft inderdaad met de vraag waar zij zo snel vandaan werd gehaald nadat het eerste kindje werd teruggenomen. Daar heeft zij tot de dag van vandaag geen antwoord op.

Dilani Butink zegt dat haar recht op familieleven, identiteit en persoonlijkheid is geschonden. Kwam ze daarom terecht bij Prakken d’Oliveira, dat is gespecialiseerd in mensenrechten?
Klopt. Een kennis had haar verteld dat ze daarvoor bij ons kantoor moest zijn.

De verweerders voeren aan dat de zaak is verjaard. Wat vindt u van dat argument?
Ik denk dat er in dit geval heel goede argumenten zijn om te oordelen dat een beroep op verjaring in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Dilani was een pasgeboren baby toen het gebeurde. Haar adoptieouders konden niet overzien of de adoptie aan de eisen voldeed, die vertrouwden er juist op dat de bemiddelingsorganisatie alles goed regelde en dat de Staat daar toezicht op hield. Dat hebben zij niet gedaan. Dan gaat het niet aan om Dilani nu het lange tijdsverloop tegen te werpen.

Wat is de best denkbare uitkomst voor Dilani Butink?
Dat er met een rechterlijke uitspraak erkenning komt voor het feit dat de Staat en de bemiddelingsorganisatie onrechtmatig tegen haar hebben gehandeld. Dat zou heel waardevol zijn. Nog mooier zou het zijn als er een DNA-databank komt voor geadopteerden en mensen die ooit een kind hebben afgestaan of dat is verdwenen. Dan zou Dilani haar biologische familie misschien nog kunnen vinden.

Is er een kans dat ze te weten komt wie haar biologische ouders zijn?
Dilani heeft alle manieren om haar biologische ouders te vinden uitgeput. De enige kans die zij nu nog heeft is als er een DNA-databank opgericht wordt. Hier ligt een taak voor de Staat.

Als u het voor het zeggen had dan?
Dan zou er minder geprocedeerd worden. Ik vind het kwalijk dat het telkens weer nodig is om over ernstige mensenrechtenschendingen te procederen. Dat is voor mij een teken dat men niet van fouten leert en dat men niet bereid is verantwoordelijkheid te nemen. Op deze wijze verlangt men van slachtoffers dat zij een lang en bezwaarlijk juridisch gevecht aangaan om erkenning te krijgen. Voor velen is dat te zwaar. Bovendien zouden de middelen die voor het procederen aangewend worden beter geïnvesteerd kunnen worden in een handreiking naar de slachtoffers.

Wat is het hoogtepunt in uw juridische carrière?
Op dit moment is dat de goedkeuring van mijn PhD over de verantwoordelijkheid van Staten voor grensdoden op de Middellandse Zee die ik komende herfst aan de Vrije Universiteit Amsterdam zal verdedigen. Ik begon mijn promotieonderzoek ongeveer tegelijkertijd met mijn werk als advocaat. Het was een bijzondere ervaring om te zien hoe mijn familie, vrienden en collega’s mij in dit traject hebben gesteund en zichtbaar trots en blij waren voor mij toen mijn PhD werd goedgekeurd.

Wat of wie is in uw juridisch bestaan uw bron van inspiratie?
Mijn cliënten. Ik kijk echt op van mensen zoals Dilani die de moed hebben om misstanden aan te kaarten en hun recht op te eisen. De juridische procedure waarin ik mijn cliënten bijsta is vaak maar een kleine etappe in de marathon die zij al jaren, zo niet hun hele leven lopen. Dat is een enorme prestatie waar ik respect voor heb.

Wat is over u niet bekend, wat wel interessant is?
Ik ben een penny-meisje! En nogal fanatiek. Ik rijd bijna iedere dag paard en doe regelmatig mee aan wedstrijden. Inmiddels doe ik dat op een aardig niveau (voor de kenners: ZZL dressuur). Dat had ik een aantal jaren geleden niet durven dromen.

Welk boek las u het laatst?
Madame President van Helene Cooper. Een boek over de eerste vrouwelijke presidente van Liberia: Ellen Johnson Sirleaf. Een ode aan de kracht van een buitengewone vrouw met een grootse visie die alles lijkt te bereiken wat zij wil, en tegelijkertijd de erkenning van het menselijke, het imperfecte dat in iedereen schuilt.

Met wie zou u in quarantaine willen gaan?
Met president Trump. Ik vind zijn handelen vaak onbegrijpelijk. Gezamenlijke quarantaine met hem lijkt mij verschrikkelijk, maar wel een kans om hem proberen te begrijpen.

 

Benieuwd naar de studietijd van Lisa-Marie Komp? Speciaal voor Mr. Studenten kijkt ze hierop terug.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven