Maarten Tromp (Maarten Tromp Advocaten) over een vijfcilinder

Na zijn afstuderen in 1989 heeft Maarten Tromp al wat werk verricht als advocaat. Zo stond hij de vrouw bij die door zilverruggorilla Bokito levensgevaarlijk was verwond. Speciaal voor Mr. Studenten kijkt Tromp terug op zijn studententijd.

Delen:

Maarten Tromp 'toen'

Maarten Tromp is letselschade-advocaat in Rotterdam. Hij studeerde rechten in Leiden (1983-1989) en werkte daarna bij Nauta Dutilh. In 1995 was hij een van de oprichters van het kantoor Ploum Lodder Princen. In 1998 startte hij zijn eigen kantoor, Maarten Tromp Advocaten. Hij is tevens docent, mediator en rechter-plaatsvervanger. In 2007 stond hij de vrouw bij die door zilverruggorilla Bokito levensgevaarlijk was verwond. Onlangs overleed Bokito (27).

Wat is de beste en slechtste herinnering aan uw studie?
De slechtste herinnering is dat ik in mijn tweede jaar geen enkel vak heb gehaald. De beste herinneringen bewaar ik aan (i) het studentenleven in het algemeen, met alles erop en eraan, (ii) het mede-organiseren van het congres Jurist en Werk in 1988 en (iii) het laatste jaar van mijn studie, waarin ik student-assistent was van prof. mr. Hans Franken. 

Wat was uw favoriete en uw minst favoriete vak?
Mijn minst favoriete vak was staats- en bestuursrecht. Dat is mij veel te formeel en bureaucratisch. Mijn favoriete vak was het burgerlijk recht. Dat spreekt tot de verbeelding. Vaak zat ik te lachen boven mijn boek.

Wie was voor u een inspiratiebron?
Zonder twijfel prof. mr. Hans Franken. Hij gaf heldere en duidelijke colleges. De manier waarop hij invulling geeft aan rollen als dagvoorzitter van een congres of voorzitter van een vergadering, zijn een groot voorbeeld voor mij. Zijn kijk op de functie van het recht voor de maatschappij als geheel spreekt mij enorm aan. Het recht moet functioneel zijn. Wij moeten er niet alleen wat aan hebben, wij moeten er ook iets mee kunnen. Wij hebben nog steeds contact met elkaar.

Maarten Tromp ‘nu’

Wat zou u achteraf aan uw curriculum willen veranderen?
Met gepaste trots kan ik melden dat ik ben uitgegroeid tot een vijfcilinder: advocaat, mediator, docent, auteur en rechter-plaatsvervanger. Alleen het schrijven van een proefschrift is er helaas niet van gekomen.

Wat wilt u de huidige generatie studenten aan advies meegeven?
In de huidige prestatiemaatschappij wordt er veel van de studenten verwacht. Daardoor lijkt het cv belangrijker te zijn geworden dan de aard van de persoon en diens vaardigheden. Dat is jammer. Mijn advies is daarom: volg je hart, hou vol, ook bij tegenslag. Stel je zorgzaam en dienstbaar op. Denk in termen van belangen in plaats van standpunten. Overzie het geheel, verzand niet in details. En vergeet vooral niet plezier te hebben. Want slechts diegene leeft waarlijk, die al levend van het leven geniet (vrij naar Menander).

Maarten Tromp is deze week ook Mr. van de week. Lees het interview hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven