Maarten Tromp over de grote letselschadezaak met Bokito

Mr. van de week is Maarten Tromp, oprichter van het Rotterdamse kantoor Maarten Tromp Advocaten. In 2007 stond hij in een letselschadezaak de vrouw bij die door zilverruggorilla Bokito levensgevaarlijk werd verwond in Diergaarde Blijdorp. Onlangs overleed Bokito op 27-jarige leeftijd.

Delen:

Maarten Tromp over de grote letselschadezaak met Bokito - Mr. online
Maarten Tromp

Bokito… we waren hem alweer bijna vergeten. U niet?
“Ik weet het nog heel goed. Het gebeurde op een vrijdagmiddag. In de auto terug naar huis hoorde ik tijdens het nieuws op de radio dat Bokito een mevrouw meer dan honderd keer had gebeten. Ik dacht toen meteen dat dat een broodje-aapverhaal was. Later heb ik foto’s gezien en verslagen gelezen, waaruit pijnlijk duidelijk bleek dat het wel klopte.”

Wat was het eerste waaraan u dacht toen u hoorde dat Bokito niet meer onder ons was?
“Als eerste dacht ik aan mijn cliënte. Voor haar betekent al die media-aandacht dat zij alles opnieuw beleeft. Ten tweede dacht ik dat ik wel weer zou worden gebeld door de pers voor een interview. Dat gebeurde namelijk ook bij de eerdere mijlpalen ‘10 jaar geleden’ en ‘Bokito 25 jaar’. Die verwachting kwam uit.”

Heeft u in uw praktijk vaker dergelijke zeer zware verwondingen meegemaakt?
“Ja, het gaat in mijn praktijk altijd om schade aan de persoon. Dat kan variëren van een gebroken been, een amputatie, totale verlamming, hersenletsel of zelfs een overlijden. Het gaat altijd om persoonlijke ellende. Zo beschouwd is het een emotioneel zwaar beroep.”

Wat maakte deze zaak voor u bijzonder?
“De bizarre toedracht, de media-aandacht en de verwensingen op social media. Ik ben destijds ook diverse malen bedreigd. Als ik de claim niet zou intrekken, zou aangifte tegen mij worden gedaan. Allen die mij destijds persoonlijk hebben bedreigd heb ik een reactie gestuurd. Daarna is het altijd stil gebleven.”

Wat heeft u als letselschadeadvocaat vooral van deze zaak geleerd? En was u tevreden over de afloop?
“Media-aandacht stelt hogere eisen aan de communicatie met alle betrokken partijen en instanties. Niet alleen in kwalitatief opzicht, maar vooral ook in kwantitatief opzicht. Het is van belang dat de media-aandacht geen splijtzwam wordt in de verhouding van partijen. Dat is gelukkig niet gebeurd. In dat opzicht ben ik tevreden over de afloop van deze zaak.”

Wat zijn volgens u de lessen die de letselschadebranche of het personenschaderecht uit deze zaak moet trekken?
“Een verzekeraar zou veel meer empathie moeten tonen. De betreffende verzekeraar zag het mediacircus als een bedreiging. Dat is jammer, want het was voor hen ook een kans. Als de verzekeraar destijds de aansprakelijkheid publiekelijk zou hebben erkend, zouden zij het voor mij en mijn cliënte veel eenvoudiger hebben gemaakt. Dat zou de tweedeling in de maatschappij ook hebben kunnen voorkomen. Los daarvan had de verzekeraar veel meer met mij kunnen samenwerken. Zij kozen echter voor een strategie gebaseerd op wantrouwen en tegenwerking. In feite zijn het open deuren, maar voor de betreffende verzekeraar bleven die toen angstvallig dicht.”

Hoe zult u zich Bokito herinneren?
“Als een typische Rotterdammer: geen woorden maar daden! Maar ook als een bijzondere, ambtshalve mooie zaak. Een zaak die tot diverse nieuwe woorden heeft geleid, waarvan het woord ‘bokitoproof’ zelfs het woordenboek heeft gehaald. En natuurlijk zal ik hem herinneren als vreemde eend in de bijt van De Club van 27.”

Als ik het voor het zeggen had…
“Dan zou het recht op schadevergoeding worden vervangen door het recht op herstel in autonomie. Een herstelgerichte schaderegeling zou bij iedereen top of mind zijn. Pas als herstel niet meer mogelijk is, zou schadevergoeding in beeld komen. ‘Angstschade’ en ‘het gezin als schadelijder’ zouden standaard erkende schadeposten zijn.”

Wat is niet over u bekend, dat wel interessant is?
“Ik ben een Friese rasoptimist, trouw aan mijn principes. Ik werk met een meer dan gemiddelde inzet aan mijn zaken. Als ik in een zaak geloof, dan zet ik mijn tanden erin en laat ik niet meer los. De laatste tijd ben ik bezig met het ontwikkelen van een andere, meer herstelgerichte aanpak van zaken over licht traumatisch hersenletsel. Een aspect waar nog weinig aandacht voor is.”

Wie of wat is uw bron van inspiratie?
“Bij wijze van leitmotiv heb ik drie oneliners, te weten (i) men kan dezelfde dingen anders zien, (ii) het leven is te kort om slechte wijn te drinken en (iii) give to get. De eerste is de oorzaak van alle conflicten en daarmee de bestaansgrond van de juristerij. De tweede oneliner kan helpen om groter te denken en veel problemen te relativeren. De derde oneliner ten slotte is de basis voor duurzaam bestendig succes, zowel zakelijk als privé.”

Welk boek las u het laatst?
Omarm de chaos, van Jan Rotmans. Daarin beschrijft hij op pijnlijk duidelijke wijze dat en waarom op diverse terreinen een andere aanpak nodig is. Ook geeft hij op al die terreinen een voorzet.”

Wat staat er bovenaan op uw bucketlist?
“Een zeilvakantie rond tropische eilanden. Als Fries houd ik van water en zeilen.”

Met welke beroemdheid zou u 24 uur willen doorbrengen in een gevangeniscel?
“Met Julia Roberts. En dan niet alleen om met haar te praten over de juridische aspecten van haar rol als advocaat in de film Erin Brockovich.”

Benieuwd naar de studententijd van Maarten Tromp? Kijk hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven