Manon van Bijlevelt (Dentons) over pop art en je eigen ruimte creëren

Overstapper van de week is Manon van Bijlevelt. Van Bijlevelt is sinds mei als counsel indirect tax verbonden aan Dentons in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in btw, overdrachtsbelasting en douanerechten. Van Bijlevelt werkte hiervoor bij Houthoff.

Delen:

Manon van Bijlevelt

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Waarom bent u overgestapt?
Ik begon mijn carrière bij de Big Four, waar ik in een groot en specialistisch btw-team zat, en ben toen overgestapt naar een Nederlands advocatenkantoor omdat ik me breder wilde ontwikkelen. Daar was ik de enige btw-specialist en betrokken bij alle aspecten van de inhoud. Nu breekt er weer een nieuwe fase in mijn carrière aan waarbij een organisatie als Dentons veel kansen biedt. Dentons is het grootste global advocatenkantoor ter wereld, met een brede focus, een heel actieve tax groep en een groeiend indirect tax team dat nu bestaat uit zeven collega’s. Ik vind het bijzonder leuk om weer onderdeel te zijn van een groot team met een grote eigen klantenkring en een breed spectrum aan ervaring en achtergronden waarbij ik ook kan bijdragen aan de opleiding van jongere collega’s. Daarnaast is de enorm gevarieerde scope van het werk uniek, zowel geografisch als inhoudelijk, met cliënten uit allerlei sectoren en landen, en met portefeuilles die raken aan de hele business. Tot slot voel ik me thuis bij de combinatie van een informele cultuur en tegelijkertijd veel kennis, ambitie en momentum.

Vrouwelijke fiscalisten zijn over het algemeen in de minderheid. Hoe zou dat komen, denkt u?
Waarschijnlijk klopt die perceptie in Nederland wel, maar in sommige landen zijn vrouwen juist in de meerderheid. Hoe dat komt zou ik niet weten. Nu je de vraag zo expliciet stelt is het denk ik inderdaad zo dat ik altijd meer mannelijke dan vrouwelijke collega’s heb gehad, maar ik vóel me niet in de minderheid. In mijn ervaring creëer je – samen met de mensen met wie je werkt – je eigen ruimte. Je werkt met collega’s aan een gezamenlijk doel wat betreft inhoud, strategie en kwaliteit van dienstverlening aan je cliënten, en doet dat zoveel mogelijk in een goede sfeer. Of die collega’s of cliënten nou mannen of vrouwen zijn speelt voor mij eigenlijk geen rol. Sowieso gaat het mij voornamelijk om de mensen. Hoe leuk ik de inhoud ook vind, wat mij altijd het meest bijblijft en energie geeft is het samenwerken.

Wat nam u zich voor toen u de advocatuur in stapte?
Toen ik overstapte van de Big Four naar de advocatuur ben ik tegelijkertijd gestart met een Executive MBA. Wat ik namelijk heel belangrijk vind, is in beweging blijven, altijd blijven leren en ontwikkelen. Deze MBA heeft me de tools gegeven om mijn cliënten en hun uitdagingen en kansen beter te begrijpen. Mijn scriptie heb ik bijvoorbeeld geschreven over digital banking in India. Dat was destijds geen voor de hand liggend thema, maar die extra kennis van de digitale economie komt nog steeds van pas.

Welke zaak is u tot nu toe het meeste bijgebleven?
Ik ben al een paar jaar met een zaak bezig, waarvoor ik een kennisgroepstandpunt van de belastingdienst verwacht. Deze zaak is dus nog niet afgerond, maar speelt al lang in mijn gedachten. Voor het overige heb ik een vrij brede interesse op btw-gebied en wilde ik me naast het werk als adviseur ook op een andere manier verdiepen in mijn vakgebied. Na de geboorte van mijn dochter besloot ik daarom dat ik wilde gaan schrijven. Mijn eerste gepubliceerde artikel schreef ik met mijn pasgeboren baby naast me in de wieg. Los van de inhoud is dit natuurlijk ook een hele waardevolle en motiverende herinnering. 

Wat is het eerste dat u op uw bureau heeft gezet?
Ik ben meer van een clean desk, maar heb wel een paar eigen pop-art-achtige schilderijen meegenomen. Achter me hangt een voorstelling van Rotterdam, de stad waar ik aan mijn eerste baan begon. Het is een vrolijk schilderij – en de kunstenaar heet ook nog eens Ton Pret! Als ik calls heb krijg ik er vaak vragen over, dat levert eigenlijk altijd een leuk gesprek op. Ik vind het leuk om een creatieve setting te creëren, misschien juist omdat ik in mijn werk veel met cijfers bezig ben. Ook thuis heb ik veel hangen, niet alleen schilderijen maar ook steeds meer foto’s. Het is een hobby die een beetje uit de hand begint te lopen. Nog even en ik heb meer kunstwerken dan muren waar ik ze op kan hangen! 

 

Meer weten over deze organisatie(s)?

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven