Markt voor tentamentrainingen groeit

Delen:

Dat het volgen van een tentamentraining steeds gebruikelijker is, zal niemand in de juridische studentenwereld zijn ontgaan. Commerciële bedrijven die trainingen aanbieden schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat begon als een leuke bijverdienste wordt steeds meer big business. Een vergelijking tussen vier aanbieders.

“Professionele tentamentrainingen zijn ontstaan rond 2006”, vertelt Martin Riesmeijer, oprichter van Tentamentrainingen.nl. “Aan basis- en vooral middelbare scholieren wordt al langer dergelijke externe studieondersteuning geboden. De deelname aan studieondersteuning op middelbare scholen is veel groter dan die van studenten op de universiteit. Dat groeit wel. Ouders en kinderen zijn al gewend dat er hulpmiddelen zijn. Aankomende studenten, maar zeker ook hun ouders, zoeken vaak vooraf al naar de mogelijkheden voor studieondersteuning op de universiteit.”

Mitchel van Gool
Mitchel van Gool

Mitchel van Gool, voorzitter van de Nederlandse tak van AthenaStudies (onderdeel van de Pallas Athena Group), geeft nog een reden voor het oprukken van de tentamentrainingen de afgelopen tien jaar: “Het is duidelijk dat de studiefinanciering een belangrijke rol speelt. Er is veel meer haast geboden. Men wil sneller het BSA (bindend studieadvies) halen en de hele studie afronden.”

Kosten voor de student

Er zijn vier grote aanbieders die de markt van tentamentrainingen voor de studie Rechtsgeleerdheid domineren: TentamenTrainingen.nl, Capita Selecta, AthenaStudies en Dominus Cursus.

Qua prijzen ontlopen de aanbieders elkaar niet veel, wat duidt op stevige concurrentie onderling. “Wij begonnen met Dominus Cursus op het moment dat alleen Capita Selecta écht actief was”, vertelt Laurens Beldman, CEO van Dominus Cursus. “Vooral de afgelopen drie jaar is het aanbod enorm gestegen. Wij vermoeden dat de bubbel vroeg of laat knapt en de cyclus van voor af aan zal beginnen. Dominus Cursus heeft zich zeven jaar geleden laten inspireren door Capita Selecta. De student die ons heeft opgericht had moeite met privaatrecht en wilde een tentamentraining volgen. Dat kostte toen ongeveer 120 euro. Dat vond hij aan de hoge kant, hij dacht dat het goedkoper moest kunnen. Vanuit dat idee is Dominus Cursus ontstaan: door studenten, voor studenten. Aan deze structuur is nooit iets veranderd; het heeft ervoor gezorgd dat de prijzen landelijk zijn gedaald.”

De trainingen worden gegeven in groepen die variëren van tien tot achttien studenten. Bij TentamenTrainingen.nl ben je voor acht uur training € 96 euro kwijt en voor twaalf uur € 144 training. Capita Selecta rekent voor een training van twaalf uur € 119,95. Een training van negen uur kost bij Athena Studies € 89. Bij Dominus Cursus verschillen de prijzen per training. Voor een cursus Strafrecht 3 betaal je € 49,99 (zes uur) en voor  Verbintenissenrecht € 69,99 (negen uur). Soms wordt korting gegeven via studieverenigingen. Ruwweg kun je zeggen dat TentamenTrainingen.nl het duurst is met 12 euro per uur. Bij Capita Selecta en Athena ben je iets minder dan tien euro kwijt per uur. Dominus Cursus is het goedkoopst; hier kosten training rond de 8 euro per uur.

Verdiensten bijlesgevers

Het geven van tentamentrainingen – dat meestal door ouderejaarsstudenten gebeurt – is een goede bijverdienste. Matthijs Verwer (27), die tussen 2013 en 2018 rechten in Groningen studeerde en nu advocaat is bij De Brauw Blackstone Westbroek in Amsterdam, gaf tijdens zijn studententijd tentamentrainingen bij Dominus Cursus: ”Voor het geven van een cursus verdiende ik ongeveer 130 euro. De cursus bestond dan uit drie of vier bijeenkomsten. Als ik zelf het lesmateriaal schreef, dan verdiende ik er nog zo’n 50 euro bij.”

Een studente die werkt voor TentamenTrainingen.nl legt uit dat het daar verschilt hoeveel je voor het geven van een training verdient. Je kunt er kiezen voor een variabele vergoeding (10 euro per uur, waar dan een bepaald percentage van de omzet van het bedrijf bijkomt) of een vaste vergoeding. Die is 15 euro per uur voor beginnende docenten, 18 euro voor medior docenten en 23 euro voor vergevorderde docenten.

Iason van der Meulen
Iason van der Meulen

AthenaStudies heeft gekozen voor een andere opzet. Iason van der Meulen (21), derdejaars bachelorstudent rechten in Groningen: “De beoordeling van de studenten die de training volgen bepaalt hoeveel ik verdien. Als de studenten de cursus met een 7,5 of hoger beoordelen, dan verdien ik 23 euro per uur, anders 18 euro.”

Capita Selecta hanteert volgens Dave Geerders, marketing manager van Slim Academy (de overkoepelende organisatie van Capita Selecta, SlimStuderen en ScriptieMaster) het systeem dat de repetitoren afhankelijk van het vak dat wordt gegeven en hun competenties 15 tot maximaal 30 euro per uur verdienen. Ook krijgen zij naast de uren die zij voor de klas staan, salaris voor het samenstellen van het lespakket en de hand-outs. Tot slot zijn er bonussen tot 15% te verdienen bij uitstekende kwaliteit van lesgeven.

Slagingspercentages en beoordelingen

De verschillende aanbieders bieden trainingen voor allerlei vakken. Hoe zit het met de slagingspercentages en beoordelingen?

De trainingen van TentamenTrainingen.nl worden openbaar geëvalueerd, zegt Martin Riesmeijer. “Als je op onze website komt, kun je door naar klantenvertellen.nl. Hierop staan meer dan 5500 evaluaties van ons. We krijgen een 8,3 gemiddeld van deelnemers. Onze docenten krijgen zelfs een 8,5.” Overigens geldt die 8,3 voor alle trainingen, de cijfers voor rechtentrainingen kunnen niet uitgefilterd worden.

Capita Selecta laat zich eveneens beoordelen via klantenvertellen.nl. Ze krijgen een 8,3 gemiddeld. Maar wie doorklikt ziet dat dit het gemiddelde is van moederbedrijf Slim Studeren Academy. Puur en alleen gefilterd op de beoordelingen van Capita Selecta, scoort de organisatie een 7,9. Dat is toch echt 0,4 lager dan het cijfer waarmee Capita Selecta pronkt. Dit is volgens Dave Geerders te verklaren doordat de 7,9 enkel de reviews zijn (studenten die een review schrijven op klantenvertellen). “De interne evaluaties van Capita Selecta worden gelukkig flink meer ingevuld!” Zo hebben zij in collegejaar 2017/18 meer dan 2.000 interne beoordelingen gekregen, waarin de organisatie dus een 8+ scoort. Dit is terug te zien op het Facebookkanaal van Capita Selecta.

AthenaStudies stuurt deelnemers aan het einde van elke training een enquête om de training te evalueren. Op de website adverteert Athena met een slagingspercentage van 87%. Op de site van Dominus Cursus staat een slagingspercentage van 89% vermeld.

Niet goed, geld terug?

Edwin van der Velde
Edwin van der Velde

En als je ondanks je training een tentamen niet hebt gehaald, wat dan? TentamenTrainingen.nl hanteert een geld-teruggarantie “die erop neerkomt dat studenten hun geld terugkrijgen als ze na twee trainingen het vak niet hebben gehaald”, aldus Edwin, een ervaren docent bij deze aanbieder. Een studente die wel eens een training van TentamenTrainingen.nl heeft gevolgd, zegt dat als je het tentamen de eerste keer niet haalt er een mogelijkheid is om de herkansingscursus gratis te volgen. Dan moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals bijvoorbeeld bij alle cursusdagen van de eerste cursus aanwezig zijn geweest.

Dominus Cursus biedt een verzekering aan voor studenten, voor € 14,95. Heb je die afgesloten en haal je je tentamen niet in één keer, dan mag je gratis naar de herkansingscursus. Laurens Beldman: “Wij vertrouwen erop dat de student met behulp van de training en natuurlijk zelfstudie − het belangrijkste − het tentamen kan halen. Vandaar dat wij niet geloven in de vorm van garantie die bijvoorbeeld TentamenTrainingen.nl aanbiedt.”

Op de website van Capita Selecta is te lezen dat een student die het de eerste keer niet haalt, gebruik mag maken van een gratis herkansingscursus. Wel moet voldaan zijn aan de voorwaarden die Capita heeft opgesteld. Deze zijn vergelijkbaar met die van TentamenTrainingen.nl.

Opvallend is dat AthenaStudies als enige bekende aanbieder geen garantie of verzekering biedt voor studenten die voor hun tentamen zakken. Mitchel van Gool zegt zo’n regeling als schijnveiligheid te zien. De garantie die zij kunnen bieden is dat de “training goed is en aansluit op de stof. Als er persoonlijke omstandigheden zijn, dan denkt de organisatie altijd met de student mee om op laagdrempelige wijze opnieuw hulp aan te bieden.”

Ervaringen van deelnemers

Bram Verschuren
Bram Verschuren

Wat zijn de ervaringen van deelnemers aan tentamentrainingen? Wij vroegen het aan een aantal studenten. Niet iedereen wilde met zijn naam genoemd worden in dit artikel.
Lynda (19), die rechten studeert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, volgde een training bij TentamenTrainingen.nl en vond dat de stof “door elkaar heen werd verteld”. Volgens haar zat er geen goede volgorde in en was het moeilijk om te begrijpen. Bram, tweedejaars student fiscaal recht aan de Tilburg University, had dezelfde ervaring. Hij vond de training van TentamenTrainingen.nl “wat aan de rommelige kant”, doordat de gebruikte structuur in zijn ogen niet heel logisch was vergeleken met de structuur van het vak. Ook kwam de docent volgens hem “niet heel gemotiveerd” over.

Verschillende studenten merken op dat de docenten van Dominus goed en professioneel zijn. Daarnaast maken zij veel tijd vrij voor de studenten. Een student vertelt dat “de service van Dominus richting de student een stuk beter is dan die van Capita Selecta.” Wat ook opvalt, is dat de trainingen ruim voor het tentamen worden ingepland. Het boekje dat wordt gebruikt tijdens de training wordt vooraf toegestuurd, zodat je je kunt voorbereiden. Wel merkt een student op dat het aanbod voor verder gevorderde studenten bij Dominus Cursus erg beperkt is. Pluspunt volgens de student is wel dat “de repetitoren bijna altijd wel enthousiast zijn. Van alle aanbieders is dit de beste service die ik als student heb ervaren.” Opvallend is dat Dominus Cursus door veel studenten wordt geprezen vanwege de prijs-kwaliteitverhouding.

AthenaStudies heeft een vaste locatie voor haar trainingen. Voordeel van AthenaStudies volgens studenten is dat zij vaak acties hebben, waardoor trainingen goedkoper worden aangeboden. Overeenkomst met Dominus Cursus is dat bij AthenaStudies het aanbod beperkt is voor studenten die verder zijn in de studie. Tevens wordt als nadeel genoemd dat vier uur training achter elkaar te veel is. In tegenstelling tot Capita biedt AthenaStudies volgens Nienke (21), vierdejaars rechtenstudente aan de Rijksuniversiteit Groningen echter alleen trainingen aan als zij kunnen garanderen dat er goede docenten voor de klas staan. De voorwaarde om les te mogen geven is namelijk dat er minimaal een 8 voor het vak behaald moet zijn. Nienke heeft bij Athena het vak Strafrecht 3 gevolgd en vond dit een “enorm gestructureerde goede training.” In negen uur werden alle hoorcolleges, arresten en oefenvragen behandeld, met afsluitend twee tentamens.

Afra
Afra

Afra, studente aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, is ook zeer positief over AthenaStudies, “omdat er genoeg ruimte is om vragen te stellen”. Dennis (Tilburg University) en Lynda (Erasmus Universiteit) vinden de PowerPointpresentaties in combinatie met de gegeven samenvattingen overzichtelijk en het tempo van de trainingen erg prettig. Bram uit Tilburg sluit zich hierbij aan en voegt toe dat de trainingen “goed georganiseerd zijn. Denk hierbij aan locatie, tijdstip en apparatuur.” Daarnaast is de training betaalbaar en wordt er volgens hem niet moeilijk gedaan over het faciliteren van een vervangende cursus of het teruggeven van geld.

Als voordeel van Capita Selecta wordt genoemd dat zij een kleine groep en een vaste locatie hanteert en altijd aanbod heeft. Wel wordt door studenten een slechtere service bij Capita ervaren dan bij andere aanbieders. Zo vertelt een student dat het twee keer is voorgekomen dat de cursussen uiteindelijk niet doorgingen en dat dit op het allerlaatste moment werd gecommuniceerd. Als oplossing werd een gratis herkansingsmogelijkheid geboden.

Een studente die het vak Europees Recht heeft gevolgd bij Capita Selecta is tevreden: “Dit was een zeer goede en gestructureerde training, waardoor ik in een aantal dagen het gevoel kreeg dat ik de stof en alle weken hoorcollege veel beter snapte. De docent zat erg goed in de stof en wist echt waar zij het over had. Ik heb wel het idee dat Capita enorm per docent verschilt, want ik hoorde dat de training dit jaar niet zo goed was.” Ook geeft zij aan dat Capita Selecta probeert alle vakken aan te bieden, waaronder de kwaliteit soms kan lijden.

Tim Hoewijk, eerstejaars in Groningen, volgde de vakken Rechtsgeschiedenis en Staatsrecht 1 bij Capita Selecta. Beide vakken zijn goed voor vijf studiepunten. Via de Juridische Faculteitsvereniging had hij twee trainingen naar keuze gewonnen. Tim koos voor deze twee vakken omdat hij een achterstand had. “Rechtsgeschiedenis werd door een hele slechte repetitor gegeven. Hij liet de studenten om de beurt een stuk van de samenvatting hardop voorlezen. Na twee lessen ben ik niet meer gegaan omdat ik er niets van leerde… Bij Staatsrecht gaf de repetitor goed les, legde alles helder uit en gaf ons veel vragen om mee te oefenen.”

Voor ieder wat wils

In dit artikel hebben wij geprobeerd om een zo eerlijk en realistisch mogelijk beeld te geven van de bekendste aanbieders op het gebied van tentamentrainingen. Feit blijft dat het kiezen van een tentamentraining een persoonlijke keuze is voor de student en dat die van persoon tot persoon zal verschillen. Wij hopen dat dit artikel het, mede dankzij de medewerking van de aanbieders, repetitoren en studenten, makkelijker maakt om een goede keuze te maken.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven