Partnerbijdrage van

Masterclass beslag en executie: “Een broedplaats voor nieuwe ideeën”

Delen:

Sander Steneker

De masterclass beslag- en executierecht is een unieke en vernieuwende masterclass voor de ervaren jurist die zich verder wil verdiepen in de complexe materie van beslag en executie. Het CPO ontwikkelde de masterclass samen met universitair hoofddocent Sander Steneker. Hij vertelt wat deze masterclass zo bijzonder maakt. “Het is een soort denktank beslag- en executierecht; een broedplaats voor nieuwe ideeën.”

Uitdagende vraagstukken

“Het vernieuwende van deze masterclass is dat de deelnemers worden uitgedaagd om, los van de actualiteit, zelf aan de slag te gaan met interessante vraagstukken”, vertelt Steneker. “Vraagstukken waarover de Hoge Raad zich nog niet eerder heeft uitgesproken en waarover in de wet nog niets is geregeld.” Hij is enthousiast over het concept en nieuwsgierig naar de constructies en oplossingen die de deelnemers bedenken. “In feite is het een soort denktank beslag- en executierecht; een broedplaats voor nieuwe ideeën.”

Deze masterclass is daarom een mooie aanvulling op het al bekende aanbod van actualiteitencursussen, basiscursussen en verdiepingscursussen.

Buiten de gebaande paden

Steneker licht toe hoe hij tijdens de masterclass te werk gaat. Hij heeft een aantal casus bedacht die hij aan de deelnemers voorlegt. “De casus staan los van de actualiteit en het kunnen ogenschijnlijk onmogelijke opdrachten zijn. Het idee is juist dat we buiten de gebaande paden treden. Dat we elkaar uitdagen en op zoek gaan naar andere manieren om een kwestie aan te pakken.”

Hij noemt enkele voorbeelden: “Kun je bijvoorbeeld op een assurantieportefeuille of een klantenbestand beslag leggen? Ze vertegenwoordigen een bepaalde waarde en er wordt in gehandeld, maar tot nu is onduidelijk of het leggen van beslag mogelijk is. En in de wet is bepaald dat je een huis waarop beslag is gelegd niet onderhands mag verkopen. Maar wanneer een onderhandse verkoop veel meer oplevert, dan is het toch in ieders belang dat het onderhands verkocht mag worden? En dan te weten dat een bank met een hypothecaire vordering wel onderhands mag verkopen. Zijn er wegen te bedenken om die onderhandse verkoop bij beslag te realiseren?”

In kleine groepen gaan de deelnemers aan de slag. Welke argumenten kun je bedenken, welk verweer zou je kunnen voeren, wat is het proberen waard? De groepen presenteren de ideeën en conclusies aan elkaar en vervolgens discussiëren ze gezamenlijk over de problematiek.

Voor ervaren juristen

De masterclass is bedoeld voor juristen met ruime ervaring op het gebied van het beslag- en executierecht die uitgedaagd willen worden om verder te denken dan wat nu in wetgeving en jurisprudentie is geregeld. Steneker nodigt graag zowel ervaren praktijkjuristen als de meer academische juristen uit om zich in te schrijven. “Zij vullen elkaar met hun kennis perfect aan.” “En wees er snel bij”, voegt hij daar nog met een glimlach aan toe, “want er zijn nog enkele plekken beschikbaar.”

Bijzondere locatie

De masterclass wordt gegeven in Villa Jongerius; een inspirerende locatie in het centrum van Utrecht. Steneker: “Deze plek draagt bij aan het unieke karakter van de masterclass; de rustige omgeving en de lichte ruimtes werken stimulerend.”

Inschrijven

Kijk voor meer informatie over deze masterclass op de cursuspagina. Daar kunt u zich ook inschrijven.

Sander Steneker is universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit en rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Oost-Brabant. Hij publiceert, doceert en adviseert over goederenrecht, financiering en zekerheden, insolventierecht, beslag- en executierecht en onroerendezakenrecht.

Delen:

Scroll naar boven