Max van der Stoel Human Rights Awards voor Peggy ter Vrugt (Maastricht)

Delen:

Peggy ter Vrugt en Julie Fraser (Foto: Wilfried Scholtes)

Peggy ter Vrugt van de Universiteit Maastricht heeft de Max van der Stoel Human Rights Awards 2019 gekregen voor haar masterscriptie Innocent. De prijs werd uitgereikt ter gelegenheid van de Wereld Mensenrechtendag op 10 december.

De jury, onder leiding van universiteitshoogleraar van Tilburg University en voorzitter van het T.M.C. Asser Instituut prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, was unaniem in haar beslissing. Dit jaar hadden Nederlandse en Vlaamse universiteiten 24 studies genomineerd, bijna tweemaal zoveel als bij de vorige editie in 2017.

Peggy ter Vrugt LLM, die de prijs won voor haar Masterscriptie Innocent, forgotten and punished. Rights of children of imprisoned mothers in the Netherlands, combineerde de traditionele methode van interpretatie van wetgeving volgens de jury op originele wijze met een veldonderzoek. Peggy ontving een bedrag van 500 euro.

Dr. Julie Frasers ontving ook de Max van der Stoel Human Rights Awards 2019, voor het beste proefschrift op het gebied van de mensenrechten. Haar dissertatie is getiteld Every Organ of Society. Exploring the Role of Social Institutions in the Effective Implementation of International Human Rights Law. Volgens de jury heeft Julie met dit onderzoek de kern geraakt van de uitdagingen voor de bescherming van de mensenrechten in de 21ste eeuw, namelijk hoe maatschappelijke instellingen en niet-statelijke actoren de mensenrechten implementeren. Ze kwam met goed gefundeerde aanbevelingen en speelde terecht in op de verschuiving van de staat als centrale actor in de toepassing van de mensenrechten naar andere instituties. Julie ontving een bedrag van 2.000 euro.

Max van der Stoel Human Rights Award

De Max van der Stoel Human Rights Award is in 1995 in het leven geroepen door Tilburg Law School en in 2002 naar Max van der Stoel vernoemd toen hij afscheid nam van de Tilburgse universiteit als hoogleraar internationaal recht. Sinds 2019 organiseren Tilburg Law School en het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR) van het T.M.C. Asser Instituut gezamenlijk eens in de twee jaar de prijsuitreiking. De Max van der Stoel Award is bedoeld als stimulans voor studenten en promovendi van Nederlandse en Vlaamse universiteiten.
Max van der Stoel (1924-2011) heeft in zich vele hoedanigheden ingezet voor de mensenrechten, onder meer als politicus, minister van Buitenlandse Zaken, Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE en VN Rapporteur inzake Mensenrechten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven